Ze względu na obowiązujący stan epidemii zmianie uległ harmonogram budżetu obywatelskiego na 2021 r.

Ocena projektów: 22 stycznia - 24 czerwca 2020 r.
Odwołania od wyników oceny: 24 czerwca - 14 sierpnia 2020 r., w tym składanie odwołań przez autorów od 24 do 30 czerwca 2020 r.
Głosowanie: 1 - 15 września 2020 r.
Ogłoszenie wyników głosowania: 30 września 2020 r.

więcej informacji

„Kuchnia polowa” – cykl bezpłatnych warsztatów kulinarnych w gospodarstwie rodziny Majlertów

1041
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2018
Lokalizacja Białołęka
Autor pomysłu Dominika Rybarczyk
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
22 900 zł
Kategoria
  • edukacja
  • kultura
  • zdrowie
Poziom zgłaszanego projektu
ogólnodzielnicowy
Projekt zakłada organizację bezpłatnych warsztatów kulinarnych na terenie gospodarstwa rodziny państwa Majlert, z wykorzystaniem ich ekologicznych i oryginalnych warzyw.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnodzielnicowy
Dzielnica:
Białołęka
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Ul. Wyspiarska 45
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Gospodarstwo rolne rodziny państwa Majlert mieści się u zbiegu ulic Marywilskiej i Smugowej, a jego druga część (ze sklepikiem) po przeciwnej stornie ulicy Marywilskiej - po stronie torów kolejowych.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt zakłada organizację bezpłatnych warsztatów kulinarnych na terenie gospodarstwa rodziny państwa Majlert, z wykorzystaniem ich ekologicznych i oryginalnych warzyw.
Opis projektu
Na mapie Warszawy, na dodatek tu – w dzielnicy Białołęka - mieści się unikatowe i fantastyczne miejsce, do którego w sezonie wiosenno-letnim zjeżdża całe miasto.
Miejscem tym jest gospodarstwo rolne państwa Joli i Ludwika Majlertów. Jego historia sięga XIX wieku, a tradycja przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.
Gospodarstwo Ludwika Majlerta specjalizuje się w uprawie warzyw – głównie tych mniej znanych i zapomnianych.
Wiosną przyjeżdża do gospodarstwa mnóstwo ludzi z całego miasta po szparagi – nigdzie bowiem indziej nie można dostać ich tak świeżych i pysznych, prosto z pola.
Wiodący warszawscy restauratorzy to również stali klienci sklepiku.
W gospodarstwie łączone są najnowsze osiągnięcia nauk rolniczych z elementami rolnictwa ekologicznego.
Miejsce to jest prawdziwą „perełką” na mapie naszej dzielnicy.
Na dodatek cała rodzina to ludzie otwarci i uśmiechnięci, czym również zjednują sobie wiernych klientów. Co roku, w podziękowaniu za wspólny sezon, organizują na swoim polu „Dzień szabrownika”, gdzie każdy może zrywać do woli warzywa, które jeszcze zostały i zabrać je do domu. Towarzyszą temu wycieczki po polu, przejażdżki traktorem dla dzieci i ognisko z mnóstwem smakołyków. To wydarzenie wspaniale integruje białołęcką społeczność.
Projekt bezpłatnych warsztatów kulinarnych ma na celu popularyzację zdrowego odżywania, odkrywanie nowych smaków, poznawanie metod uprawy oraz integrację mieszkańców Białołęki.
Przewiduje się cykl zajęć prowadzonych przez uznanych i renomowanych kucharzy, w grupach 15 osobowych – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Zajęcia odbywałyby co tydzień rotacyjnie - raz dla młodszych, raz dla starszych, w sezonie od maja do września (5 miesięcy) – łącznie 20 warsztatów.
Poza samą nauką gotowania uczestnicy odbędą spacer po polu, dowiedzą się wiele na temat wybranych warzyw, a także sami zerwą przedmiot późniejszej obróbki.
W zależności od sezonu, „bohaterami” warsztatów będą warzywa aktualnie zbierane na polu.
Na zakończenie każdych zajęć ich uczestnicy otrzymają pamiątkowy dyplom wraz z przepisem na przygotowywane wcześniej danie.
Zapisy na warsztaty będą możliwe drogą e-mailową – według kolejności zgłoszeń.
Uzasadnienie realizacji projektu
Nauka gotowania to kierunek niezwykle popularny w ostatnim czasie. Coraz bardziej popularne staje się również zdrowe odżywianie oraz odkrywanie nowych warzyw i smaków.
Edukacja dzieci w zakresie wartościowych i prozdrowotnych produktów jest niezmiernie istotna ze względu na wyrobienie w nich odpowiednich nawyków żywieniowych oraz świadomości jak są uprawiane i skąd pochodzą produkty, które jedzą.
Gospodarstwo rolne w środku miasta jest miejscem, które idealnie może zapewnić właściwe przekazywanie cennej wiedzy o zdrowym stylu życia dzieciom i dorosłym.
Do tego uśmiechnięci i otwarci gospodarze wraz z wykwalifikowanym prowadzącym będą najlepszymi przewodnikami po świecie oryginalnych smaków!

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Wynagrodzenie kucharza prowadzącego warsztaty – 500 zł x 20 warsztatów = 10 000 zł
Koszty organizacyjne warsztatów (media, warzywa, zakup dodatkowych produktów do przygotowywanych, dań opłacenie pracowników do pomocy) – 500 zł x 20 warsztatów = 10 000 zł
Koszt ubezpieczenia NNW i OC - 1200 zł
Pozwolenie sanitarno-epidemiologiczne - 200 zł
Pamiątkowe dyplomy i przepisy – 1 500 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
22 900,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
NIE

Dokumenty

Modyfikacje

21.03.2017 17:45
Autor projektu
22.03.2017 09:45
Wydział Kultury dla Dzielnicy Białołęka
04.04.2017 14:15
Koordynator w dzielnicy Białołęka
04.04.2017 14:44
Koordynator w dzielnicy Białołęka
31.05.2017 14:40
Koordynator w dzielnicy Białołęka

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Super pomysł :)
    Tomasz Zamorski  23.01.2017 23:37
    • Cieszę się. :) I zachęcam do oddania w czerwcu głosu! :)
      Dominika_deda  25.01.2017 22:59 Autor projektu
  • Muszę przyznać, iż nie znałem gospodarstwa rolnego rodziny Państwa Majlert, ale ten projekt brzmi kapitalnie. I należy mu się poparcie. Ja to popieram! 3mam kciuki! :)
    prediger284  25.01.2017 21:30
    • Gorąco polecam wizytę tam! Otworzą pewnie w kwietniu, jak nastanie wiosna. :)
      Dominika_deda  25.01.2017 22:54 Autor projektu
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany