Jadłodzielnia przy placu Szembeka

1764
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / Zrealizowano
Pomysł na rok 2018
Lokalizacja Praga-Południe
Grochów Południowy
Autor pomysłu Jacek Malicki
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
7 750 zł
Kategoria
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Oddano 771 głosów za tym projektem
Jadłodzielnia przy placu Szembeka to projekt zlokalizowany przy ul. Zamienieckiej w bezpośrednim sasiędztwie bazaru przy pl. Szembeka i Centrum Handlowego Szembeka. To punkt wymiany jedzenia, którego sami nie zagospodarujemy, a nie chcemy wyrzucać. Projekt zakłada swobodne dzielenie się wszystkich ze wszystkimi i opiera się na wspólnocie i odpowiedzialności mieszkańców Grochowa.

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
06.03.2019 11:20

W ramach realizacji zadania zakupiono wyposażenie do jadłodzielni: szafę chłodniczą, witrynę, regał, stół i krzesła, przedłużacz oraz środki czystości do pielęgnacji szafy chłodniczej.

Jadłodzielnia jest dostępna od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-16:00 w Ośrodku Pomocy Społecznej Dzielnicy Praga-Południe m.st. Warszawy przy ul. Wiatracznej 11. O możliwości korzystania z jadłodzielni mieszkańcy informowani są za pośrednictwem ulotek i plakatów.

Jednostka odpowiadająca za realizację: Ośrodek Pomocy Społecznej dla Dzielnicy Praga Południe

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Praga-Południe
Obszar objęty pomysłem:
Grochów Południowy
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Zamieniecka 80 przy przystanku Gdecka 02. Dogodna lokalizacja to również plac centralny pomiędzy CH Szembeka a bazarem.
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Zamieniecka 80 przy przystanku Gdecka 02, dogodna lokalizacja to również plac centralny pomiędzy CH Szembeka a bazarem. Po ustaleniu statusu prawnego tego terenu mozliwe jest umiejscowienie Jadłodzielni na placu, ze względów marketingowych realna jest zgoda na projekt społeczny od aktualnego zarządcy terenu. Jadłodzielnia ma około metr szerokości i 2-3 metry długości.

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Jadłodzielnia przy placu Szembeka to projekt zlokalizowany przy ul. Zamienieckiej w bezpośrednim sasiędztwie bazaru przy pl. Szembeka i Centrum Handlowego Szembeka. To punkt wymiany jedzenia, którego sami nie zagospodarujemy, a nie chcemy wyrzucać. Projekt zakłada swobodne dzielenie się wszystkich ze wszystkimi i opiera się na wspólnocie i odpowiedzialności mieszkańców Grochowa.
Opis projektu
Idea foodsharingu pochodzi z Niemiec, gdzie obecnie w ruch zaangażowanych jest kilkadziesiąt tysięcy aktywistów. Foodsharing działa w Polsce od lutego 2016 roku i jest już obecny w wielu miastach, m.in. w Warszawie, Krakowie, Toruniu, Bydgoszczy, Grudziądzu czy Wrocławiu. W stolicy udało się postawić już cztery Jadłodzielnie – punkty wymiany jedzenia, w których każdy może podzielić się niepotrzebną żywnością z każdym.
Foodsharing nie jest organizacją stricte charytatywną – istotne jest to, aby jedzenie nie trafiło do śmietnika. Z żywności może skorzystać każdy, zarówno osoby ubogie, jak i te, które chcą się nią po prostu poczęstować. Jest to wsparcie dla osób potrzebujących bez stygmatyzowania ich. Równie ważnym aspektem jest próba zmiany mentalności – uświadomienie ludziom, że jedzenie marnuje każdy, co razem składa się na ogromne ilości wyrzuconego pożywienia. Foodsharing dąży do tego, aby wyrzucanie jedzenia było postrzegane nie jako norma, ale odstępstwo od niej. Zasadą Foodsharingu jest maksymalne bezpieczństwo przy korzystaniu z Jadłodzielni - po ustaleniach z Sanepidem z projektu wyeliminowane są produkty po terminie do spożycia ("należy spożyć do") oraz produkty łatwo psujące się, jak np. surowe mięso. Dopuszczone są natomiast produkty po dacie minimalnej trwałości ("najlepiej spożyc przed") gdyż takie produkty są bezpieczne dla konsumenta pod warunkiem, że są właściwie przechowywane a opakowanie jest nienaruszone. Nad Jadłodzielnią stała pieczę ma opiekun - preferowane rozwiązania to dwaj wolonatriusze na zmianę, lub też osoba wykonująca umowę zlecenie - 1 godzina dziennie wspierana przez wolontariusza.
Uzasadnienie realizacji projektu
- wsparcie osób o niskich dochodach
- ograniczenie marnowania żywności, edukacja
- ochrona środowiska poprzez zmniejszenie ilości odpadów spożywczych
- budowanie wspólnoty lokalnej

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
szafa gastronomiczna z przeszklonymi drzwiami oraz umocowaniem do podłoża 3500 zł
obudowa odporna na warunki atmosferyczne, zabezpieczona przed zwierzętami, regał na produkty, które nie muszą być w lodówce - projekt plus realizacja 3500 zł
ewentualne koszty przyłącza energii elektrycznej 250 zł
materiały promocyjne, plakaty informacyjne z zasadami korzystania z Jadłodzielni, tablica informacyjna 1000 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
7 750,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
TAK
Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach
koszt energii 600 zł na rok
koszt konserwacji, środków czyszczenia 1000 zł na rok
ewentualne zatrudnienie osoby w charakterze opiekuna 5460 zł na rok
Szacunkowy roczny koszt eksploatacji:
7 060,00 zł

Modyfikacje

21.03.2017 20:19
Autor projektu
Oddano 771 głosów za tym projektem
Wyślij pytanie do autora

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • super!
    XYZABC  23.01.2017 19:20
  • Jestem za :) Tymbardziej, że niedaleko tam jest Dom Dziecka, do którego też można by przynieść trochę żywności :)
    JLWswfood  08.06.2017 12:11
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany