Warsztaty dietetyczne - spotkania edukacyjne i warsztaty kulinarne dla rodziców z dziećmi

1836
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2018
Lokalizacja Wawer
Autor pomysłu Marta Nowakowska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
6 800 zł
Kategoria
  • edukacja
  • kultura
  • zdrowie
Poziom zgłaszanego projektu
ogólnodzielnicowy
Comiesięczne spotkania edukacyjne na temat żywienia i warsztaty kulinarne dla dorosłych z zapewnioną opieką dla dzieci w weku od 5 do 9 lat.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnodzielnicowy
Dzielnica:
Wawer
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Trakt Lubelski 204
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Klub "W Trakcie"
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Opis projektu
Comiesięczne spotkania edukacyjne na temat żywienia i warsztaty kulinarne dla dorosłych z zapewnioną opieką dla dzieci w weku od 5 do 9 lat.10 spotkań – warsztaty, prelekcje i dyskusje skierowane do całych rodzin wawerskich prowadzonych przez dietetyków i kucharzy, z równoległymi zorganizowanymi zajęciami ruchowymi dla dzieci po jednym miesięcznie od stycznia do grudnia 2018 r. z przerwą na miesiące letnie. Co miesiąc spotkanie w innym temacie.
Warsztaty i prelekcje dla rodzin z dziećmi szkolnymi oraz dzieci szkolne od lat 5 oraz osoby dorosłe.
Spotkania i warsztaty będą odbywać się w "W Trakcie" Klubie i Restauracji, ul. Trakt Lubelski 204, Warszawa
OPIS POSZCZEGÓLNYCH DZIAŁAŃ
10 dwugodzinnych spotkań
Styczeń – Spotkanie z dietetykiem na temat diet bezglutenowych i bezmlecznych oraz ich wpływu na osoby zdrowe. Dzieci będą poznawać gry i zabawy swoich rówieśników z całego świata.
Luty – Na co zwracać uwagę na etykietach. Jak przechowywać produkty spożywcze. Gry i konkursy dla dzieci.
Marzec – wielkanocny warsztat o jajku wraz z tworzeniem kraszanek i pisanek na świąteczny stół dla dorosłych i dzieci.
Kwiecień – dobrostan kuchni włoskiej z przygotowaniem własnego makaronu dla dorosłych i dzieci.
Maj – Warzywa i owoce w diecie. Pestycydy i ich dezaktywacja. Sposoby przechowywania. Warsztat plastyczny dla dzieci.
Czerwiec – Warsztat o mąkach wraz z przygotowywaniem własnoręcznie zrobionej pizzy dla dorosłych i dzieci.
Wrzesień – Pasteryzacja i inne formy długoterminowego przechowywania produktów spożywczych. Przepisy na dżemy, pikle, soki, nalewki. Zajęcia ruchowe dla dzieci w temacie jesieni.
Październik – Wykład dietetyka o dietach odchudzających i dopasowania do wieku, kondycji i stylu życia. Zajęcia ceramiczne dla dzieci.
Listopad – Ciepłe potrawy na zimne dni. Jak się odżywiać w różnych porach roku. Dla dzieci gry towarzyskie i planszowe.
Grudzień – Pierniki i pierniczki czyli warsztat o świątecznych przysmakach z przygotowaniem i dekoracją pierniczków. Zajęcia dla dorosłych i dzieci.
Uzasadnienie realizacji projektu
Warsztat związany z akcją zapobiegania tyciu naszego społeczeństwa. Oraz zapobiegania stosowania źle dobranych diet. Ma na celu informowanie o prawidłowym żywieniu dorosłych i dzieci. Uczyć gotowania bez ulepszaczy i konserwantów, prosto, szybko i smacznie. Dodatkowo ma aktywizować i integrować społeczność Wawra w tym rodziców z małymi dziećmi wraz z ułatwieniem uczestnictwa rodzicom poprzez organizację opieki dla ich pociech.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Animator dla dzieci + zapisy 250,00x10 spotkań =2500,00
Materiały plastyczne – 50 zł x 10 spotkań = 500 zł brutto
Zaproszony gość / wykładowca – 150 zł x 10 spotkań = 1500 zł brutto
Materiały spożywcze: 1450 zł ogółem brutto
Reklama – 450 zł brutto
Koszt całkowity 10 miesięcy: 6800 zł brutto
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
6 800,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
NIE

Dokumenty

Modyfikacje

23.01.2017 21:47
Autor projektu
12.04.2017 10:05
Koordynator w dzielnicy Wawer
26.04.2017 10:03
Koordynator w dzielnicy Wawer
30.05.2017 12:42
Koordynator w dzielnicy Wawer

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany