"Zdrowy przedszkolak" - cykl spotkań edukacyjnych dla rodziców przedszkolaków z zakresu żywienia i gotowania

1929
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / Zrealizowano
Pomysł na rok 2018
Lokalizacja Ochota
Stara Ochota
Autor pomysłu Grażyna Boczkowska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
5 100 zł
Kategoria
  • edukacja
  • zdrowie
  • dzieci
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Oddano 330 głosów za tym projektem
Druga edycja, cieszącego się dużą popularnością projektu. Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu bezpłatnych spotkań, raz w miesiącu w godzinach popołudniowych, dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym. Cel to rozwinięcie umiejętności kulinarnych, nabycie wiedzy na temat naturalnych metod wspomagania odporności i radzenia sobie z infekcjami oraz propagowanie prozdrowotnych zachowań wśród najmłodszych.

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
22.01.2019 14:40

W ramach projektu w Bibliotece "Przystanek Książka" przy ul. Grójeckiej 42 organizowane były bezpłatne spotkania tematyczne z dietetykiem. Uczestnikom rozdawano materiały informacyjne wraz z propozycjami menu dla dzieci.

Jednostka odpowiadająca za realizację: Wydział Spraw Społecznych i Zdrowia dla Dzielnicy Ochota

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Ochota
Obszar objęty pomysłem:
Stara Ochota
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Przystanek Książka
Grójecka 42
02-320 Warszawa
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Biblioteka Przystanek Książka posiada salę, w której będą odbywały się zajęcia.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Druga edycja, cieszącego się dużą popularnością projektu. Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu bezpłatnych spotkań, raz w miesiącu w godzinach popołudniowych, dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym. Cel to rozwinięcie umiejętności kulinarnych, nabycie wiedzy na temat naturalnych metod wspomagania odporności i radzenia sobie z infekcjami oraz propagowanie prozdrowotnych zachowań wśród najmłodszych.
Opis projektu
Projekt "Zdrowy przedszkolak" zakłada organizację raz w miesiącu w godzinach popołudniowych spotkań dla osób posiadających dzieci, bądź wnuki w wieku przedszkolnym.

"Zdrowy przedszkolak" to cykl 10 spotkań, gdzie każde spotkanie będzie poświęcone innej tematyce prozdrowotnej. Pierwsza połowa spotkania będzie poświęcona teorii, druga natomiast, wiedzy praktycznej oraz wspólnemu tworzeniu jadłospisów. Uczestnicy dowiedzą się jak komponować posiłki dla najmłodszych, aby były zdrowe, smaczne i atrakcyjne dla maluchów. Poznają podstawy żywienia zgodnie z porami roku i lokalnością produktów. Nauczą się jak przygotowywać zdrowe słodkości w domu. Zdobędą wiedzę na temat żywienia według medycyny chińskiej i gotowania według pięciu przemian. Nauczą się także czytania etykiet produktów spożywczych. Celem spotkań jest również nauka używania ziół, przypraw i naturalnych produktów w kuchni, a unikania produktów szkodliwych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Uczestnicy zdobędą również wiedzę, jak w naturalny sposób wspomagać zdrowie i odporność najmłodszych, jakie domowe sposoby stosować w przypadku infekcji i chorób, jak również, jak rozpoznać i skutecznie leczyć występujące u dzieci pasożyty. Każdy z uczestników otrzyma w trakcie spotkania przykładowe przepisy dotyczące określonego tematu.

Tematyka 10 spotkań:
1. Śniadanie dla przedszkolaka
2. Wspomaganie odporności
3. Przyprawy i zioła w kuchni
4. Słodycze smaczne i zdrowe
5. Dziecko alergik
6. Jedz sezonowo i lokalnie
7. Przyjęcie urodzinowe
8. Gotowanie wg 5 przemian
9. Zdrowe przekąski
10. Odżywanie dla mózgu

Osoba prowadząca spotkania to dietetyk specjalizujący się w żywieniu dzieci, ale przede wszystkim praktyk, który sam stosuje się do wszelkich zaleceń żywieniowych, jak również w ten sposób karmi swoje dzieci. Dodatkowy wymóg to znajomość dietetyki TMC, ziół oraz umiejętność gotowania według pięciu przemian.

Projekt "Zdrowy przedszkolak" ma na celu zapoznanie rodziców dzieci, opiekunów i dziadków ze zdrowymi i zróżnicowanym formami żywienia małych dzieci. Celem kursu jest to, aby talerz malucha był kolorowy, kuszący smakami, różnorodnością, a posiłki dla każdego dziecka były codzienną przyjemnością. Aby popularne powiedzenie "przez żołądek do serca" nabrało też dodatkowego znaczenia "przez żołądek do zdrowia".
Uzasadnienie realizacji projektu
Inwestycja w zdrowie i żywienie dzieci jest bezcenna. Zdrowe i dobrze odżywione dzieci szybciej się uczą, wykazują większą kreatywność, opuszczają mniej zajęć przedszkolnych, a tym samym nie wymagają opieki rodziców w czasie choroby. Zdrowy przedszkolak to szczęśliwy przedszkolak, który jest ciekawy świata, otwarty na nowości zarówno w życiu, jak i na talerzu. Warto inwestować już na tym etapie w najmłodszych, którzy lada moment będą młodzieżą, a później dorosłymi zakładającymi własne rodziny.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
500zł/ wynagrodzenie prowadzącego x 10 zajęć = 5000 zł
Znakowanie projektu 50 zł
Projekt plakatu 50zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
5 100,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
NIE

Modyfikacje

20.03.2017 14:15
Autor projektu
18.04.2017 13:00
Koordynator w dzielnicy Ochota
16.05.2017 15:52
Koordynator w dzielnicy Ochota
Oddano 330 głosów za tym projektem
Wyślij pytanie do autora

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Na wczorajszym spotkaniu nie zapytałam o to w jaki sposób wybierany będzie dietetyk do prowadzenia tych zajęć. Chciałabym również wiedzieć czy planuje Pani, aby ta sama osoba/firma prowadziła zajęcia na Rakowcu, na Starej Ochocie i we Włochach.
    Krystyna Urbańska, członek Zespołu BP
    Krystyna Urbanska  17.03.2017 08:32
  • Korzystając z doświadczeń w tym roku był organizowany przetarg. Nie widzę konieczności by prowadziła to ta sama osoba. Najważniejsze są tutaj kompetencje dietetyka oraz wiedza praktyczna. Pozdrawiam
    Grażyna Boczkowska  20.03.2017 14:13 Autor projektu
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany