Jadłodzielnie dla Śródmieścia

2268
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / Zrealizowano
Pomysł na rok 2018
Lokalizacja Śródmieście
Śródmieście Północne
Autor pomysłu Zuzanna Smoczynska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
55 500 zł
Kategoria
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Oddano 251 głosów za tym projektem
Jadłodzielnia to miejsce, w którym każdy może podzielić lub poczęstować się jedzeniem. Jej celem jest zapobieganie marnowaniu jedzenia. Składa się z lodówki oraz szafki. Każdy może przynieść do Jadłodzielni produkty nadające się do spożycia, których nie jest w stanie zagospodarować i / lub bezpłatnie poczęstować się żywnością.

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
17.12.2018 08:58

W ramach projektu przy ul. Twardej 1 powstała partycypacyjna jadłodzielnia. Za jej prowadzenie odpowiada Centrum Pomocy Społecznej Dzielnicy Śródmieście.

Zasady korzystania z pomocy są proste – wystarczy odwiedzić punkt przy ul. Twardej 1. Produkty spożywcze oczekują w przeszklonej lodówce oraz na stojącym obok niej regale. Nieco bardziej restrykcyjne zasady obowiązują tych, którzy chcą okazać swoje wsparcie i podzielić się jedzeniem. Dążąc do wyeliminowania ryzyka zatruć pokarmowych, w punkcie nie należy pozostawiać produktów nieprzetworzonych, takich jak: surowe mięso, niepasteryzowane mleko czy surowe jaja. Najchętniej przyjmowane są produkty fabrycznie zapakowane, które nie przekroczyły daty przydatności do spożycia. Jadłodzielnia jest otwarta od poniedziałku do czwartku w godz. 8.00–18.00, a także w piątki w godz. 8.00–16.00.

W ramach projektu został zorganizowany również spacer tropem miejskich roślin jadalnych.

Jednostka odpowiadająca za realizację: Wydział Spraw Społecznych i Zdrowia dla Dzielnicy Śródmieście

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Śródmieście
Obszar objęty pomysłem:
Śródmieście Północne
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
lokal do 15 m2 usytuowany w Dzielnicy Śródmieście
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Ustalono z projektodawcą że projekt będzie realizowany w lokalu należącym do zasobów Dzielnicy Śródmieście.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Jadłodzielnia to miejsce, w którym każdy może podzielić lub poczęstować się jedzeniem. Jej celem jest zapobieganie marnowaniu jedzenia. Składa się z lodówki oraz szafki. Każdy może przynieść do Jadłodzielni produkty nadające się do spożycia, których nie jest w stanie zagospodarować i / lub bezpłatnie poczęstować się żywnością.
Opis projektu
Każdy kto nie ma pomysłu i możliwości zagospodarowania nadającej się do spożycia żywności może przynieść ją do Jadłodzielni i zapobiec jej zmarnowaniu. Każdy może także poczęstować się produktami znajdującymi się w lodówce lub szafce. Jadłodzielnia to świetne miejsce na produkty niespożytkowane zwłaszcza po kateringach, imprezach okolicznościowych, zidentyfikowanych w domu przed urlopem, przeproawdzką, po świętach itp.

W Jadłodzielni można zostawiać wszystkie produkty oprócz:
• surowego mięsa,
• zawierających surowe jaja,
• wyrobów z niepasteryzowanego mleka (ale można zostawiać sery, jogurty, twarogi)
• które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”

Każdy korzysta z produktów na własną odpowiedzialność. O czystość dba Opiekun, który codziennie sprawdza stan Jadłodzieni.

Jadłodzielnia jest oznaczona plakatami informacyjnymi oraz edukacyjnymi nt. sposóbów zapobiegania marnowaniu jedzenia. Poprzez funkconowanie Jadłodzielni wyrabiane będą dobre nawyki takie jak racjonalne zakupy, świadoma konsumpcja, dzielenie się z innymi. Dzięki Jadłodzielniom wzrastać będzie wrażliwość ekologiczna a przede wszystkim na drugiego człowieka. Długofalowe skutki będa miały zatem wpływ na budowanie prospołeczych postaw.

Według Eurostatu w Polsce marnuje się 9 mln ton. Z czego 2 miliony ton to żywność zmarnowana w
gospodarstwach domowych. Jadłodzielnia to zapobieganie marnowaniu jedzania. Produkty zamiast niepotrzebnie
się zmarnować trafią do osób, które z nich skorzystają. Jednoczesnie niemal 3 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie (GUS 2016).

Pierwsze Jadłodzielnie powstały w Polsce, w Warszawie - w Śródmieściu założone przez ruch obywatelski
Foodsharing Warszawa. Ruch inspirował się z kolei Fdoosharing w Niemczech, gdzie świetnie działa on na wielką
skalę od ponad 4 lat. Korzystają z niego mieszkańcy miast ratując rocznie tony żywności. Jadłodzielnie są zakładane już w innych polskich miastach, między innymi w Krakowie, Toruniu czy Wrocławiu.
Uzasadnienie realizacji projektu
Jadłodzielnia przyczyni się do zmniejszenia produkcji odpoadów spożywczych, z których wytwarza się szkodliwy dla środowiska metan. Przyczyni się także do zmniejszenia wytracania zasobów naturalnych - wody i energii
niezbędnych do produkcji żywności. Jadłodzielnia to również pomoc dla osób potrzebujących. Aby skorzystać z
produktów nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń. Osoby korzystające z Jadłodzielni stawiane są na równi, nie są
stygmatyzowanie. Jadłodzielnia to także punkt edukacyjny. Zamieszczane będą na niej porady nt. sposobów
ograniczenia marnowania żywności w domu. Umiejscowienia daje możliwość wygodnego korzystania osobom, które na przykład poruszają się metrem, umożliwi też odbieranie niewykorzystanych produktów z okolicznych punktów gastronomicznych zlokalizowanych w przejściu podziemnym.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Należy uwzględnić: planowany czynsz za lokal - 17,10 zł./m2 x 15 m2 x 10 m-cy = 2 570,00 zł., media + śmieci 3 000,00 zł./ 10 m-cy, koszt remontu – 500,00 zł./m2 x 15 m2= 7 500,00 zł., wynagrodzenie w godz. od 8-19 (13,00 zł./h) ok. 32 900,00 + składki za 10 miesięcy 2018 roku, środki czystości + wyposażenie punktu – 6 000,00 zł. ( 3 000,00 zł. lodówka, 2 000,00 zł. zabudowa z regałami, 1 000,00 zł. sprzęt i środki czystości) oraz 1 000,00 zł. materiały promocyjne. Łączny koszt – 55 500,00 zł.
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
55 500,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
TAK
Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach
czynsz za lokal - 17,10 zł./m2 x 15 m2 x 12 m-cy = 3 078,00 zł., media + śmiecie 3 600,00 zł./rok, wynagrodzenie w godz. od 8-19 (13,00 zł./h) ok. 39 468,00 + składki za rok, środki czystości 1 000,00 zł. Łączny koszt – 49 000,00 zł
Szacunkowy roczny koszt eksploatacji:
49 000,00 zł

Modyfikacje

08.05.2017 12:11
Koordynator w Dzielnicy Śródmieście
08.05.2017 12:13
Koordynator w Dzielnicy Śródmieście
08.05.2017 17:43
Koordynator w Dzielnicy Śródmieście
09.05.2017 11:12
Koordynator w Dzielnicy Śródmieście
09.05.2017 11:17
Koordynator w Dzielnicy Śródmieście
09.06.2017 15:16
Koordynator w Dzielnicy Śródmieście
Oddano 251 głosów za tym projektem
Wyślij pytanie do autora

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany