Bezpłatna edukacja żywieniowa od juniora do seniora

2284
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2018
Lokalizacja Wawer
Radość
Autor pomysłu JustynaS
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
80 700 zł
Kategoria
  • edukacja
  • zdrowie
  • prewencja
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Edukacja z zakresu żywienia i zapobiegania schorzeniom wynikającym z nieprawidłowego odżywiania oraz działań prewencyjnych. Projekt realizowany poprzez wykłady, warsztaty żywieniowe oraz konsultacje dietetyczne. Obejmą dzieci, młodzież, dorosłych oraz osoby z chorobami dietozależnymi: cukrzyca, nadciśnienie, nadwaga i otyłość. Realizacja projektu wpłynie na zmianę i ukształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz poprawę zdrowia.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Wawer
Obszar objęty pomysłem:
Radość
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Radość
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
ZS nr 70, ZS 120

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Edukacja z zakresu żywienia i zapobiegania schorzeniom wynikającym z nieprawidłowego odżywiania oraz działań prewencyjnych. Projekt realizowany poprzez wykłady, warsztaty żywieniowe oraz konsultacje dietetyczne. Obejmą dzieci, młodzież, dorosłych oraz osoby z chorobami dietozależnymi: cukrzyca, nadciśnienie, nadwaga i otyłość. Realizacja projektu wpłynie na zmianę i ukształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz poprawę zdrowia.
Opis projektu
Głównym celem projektu jest przeciwdziałanie chorobom dietozależnym w tym otyłości wśród dzieci , młodzieży i dorosłych. Zajęcia będą odbywały się w formie wykładów i interaktywnych warsztatów prowadzonych przez dyplomowanego dietetyka. Warsztaty będą ogólnodostępne. Prowadzone w grupach do 20 osób w lokalizacjach udostępnionych przez gminę: sale w szkołach w Radości, sale w Wawerskim Centrum Kultury, zajęcia dla personelu przedszkoli i szkół w poszczególnych placówkach.

Projekt obejmie również indywidualne poradnictwo dietetyczne na zasadzie ogólnodostepności. Porada obejmować będzie: wywiad żywieniowy, badanie składu ciała z zastosowaniem aparatury medycznej, pomiar ciśnienia, analizę badań biochemicznych i przekazanie zaleceń.

Cele szczegółowe to:
- upowszechnianie najnowszej wiedzy żywieniowej dotyczącej żywienia dzieci
- uświadomienie uczestnikom warsztatów potrzeb żywieniowych dziecka w poszczególnych latach jego rozwoju i wpływ diety dziecka na jego dobrostan zdrowotny w latach późniejszych
- zaznajomienie uczestników warsztatów z rekomendowanymi w żywieniu dzieci technikami kulinarnymi, z umiejętnym sporządzaniem pełnowartościowych posiłków dopasowanych do wieku i potrzeb dziecka
- poprawa stanu odżywienia dzieci poprzez uświadomienie rodzicom i opiekunom roli środowiska rodzinnego i szkolnego na kształtowanie nawyków żywieniowych dzieci
- otrzymanie zaleceń żywieniowych dostosowanych do jednostki chorobowej osoby korzystającej z indywidualnej porady dietetycznej

Plan realizacji projektu:
1. Rekrutacja uczestników poprzez publikacje ogłoszeń oraz wysłanie drogą mailową zaproszeń do placówek oświatowych. Umieszczenie informacji na stronach internetowych Urzędu Dzielnicy Wawer.
2. Koordynacja i zaplanowanie poszczególnych wykładów i warsztatów.
3. Opracowanie materiałów szkoleniowych.
4. Realizacja wykładów i warsztatów oraz indywidualnych porad dietetycznych.
5. Realizacja bezpłatnych indywidualnych porad dietetycznych obejmujących: badanie składu ciała, wagi, ciśnienia oraz przygotowanie zaleceń dietetycznych. Badanie składu ciała zostanie dokonane certyfikowanym sprzętem medycznym metodą impedancji bioelektycznej.
Przewidziano około 1000 uczestników
Uzasadnienie realizacji projektu
Niewłaściwe odżywianie i niska aktywność fizyczna to główne przyczyny otyłości i szeregu schorzeń dietozależnych. Ich leczenie pochłania niewspółmiernie wyższe środki w stosunku do działań prewencyjnych i prozdrowotnych.
Obecnie brak jest kompleksowych programów edukacyjnych w tym zakresie skierowanych bezpośrednio do dzieci, młodzieży i dorosłych i osób zajmujących się żywieniem w placówkach oświatowych.
Otyłość w Polsce rośnie lawinowo, odsetek młodzieży w wieku 11 lat z nadmiarem masy ciała w 2010 roku wynosił 25% wśród chłopców i 17,9% wśród dziewcząt, każdego roku w Polsce będzie przybywać 400000 dzieci z nadwagą, w tym 80000 z otyłością.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Koszt przeprowadzenia wykładów i warsztatów, ilość 44 - 22 000 zł
Koszt szkoleń personelu, ilość 12 – 7 200 zł
Koszt przygotowania prezentacji i materiałów szkoleniowych – 9 000 zł
Koszt reklamy i logistyki – 5 000 zł
Koszt indywidualnych porad żywieniowych, 250 szt. – 37 500 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
80 700,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
NIE

Dokumenty

Modyfikacje

23.01.2017 23:23
Autor projektu
08.05.2017 12:03
Koordynator w dzielnicy Wawer
08.05.2017 12:05
Koordynator w dzielnicy Wawer
26.05.2017 13:31
Koordynator w dzielnicy Wawer
26.05.2017 13:34
Koordynator w dzielnicy Wawer
26.05.2017 13:58
Koordynator w dzielnicy Wawer
31.05.2017 13:54
Koordynator w dzielnicy Wawer

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Charakter projektu jest wyraźnie ogólnodzielnicowy. Proszę się zastanowić
    ZespolBP  26.01.2017 22:16
    • Też się nad tym zastanawiałam jednak lokalny patriotyzm w pierwszej kolejności nakazywał mi pomyśleć o lokalnej społeczności. Poza tym temat BP jest odpowiedzią na potrzeby mieszkańców Radości. Wybieram się do Państwa jutro to może wspólnie uda nam się podjąć właściwa decyzję.
      JustynaS  29.01.2017 21:15 Autor projektu
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany