350 - Zielona ścieżka dla pieszych z osiedla Nowy Mokotów do ulicy Racjonalizacji

16.01.2018 21:25
awatar Alicja Dróżdż
autor projektu
robert.buciak
współautor

Stan realizacji projektu

Oddane głosy

765

Projekt polega na budowie ścieżki dla pieszych na terenie dawnej bocznicy kolejowej. Koncepcja zakłada zachowanie wszystkich istniejących drzew, ustawienie ławek i koszy na śmieci. Uporządkowany zielony teren może stać się miejscem spacerów i odpoczynku okolicznych mieszkańców. Nowy chodnik pozwoli na szybkie dojście do ul. Racjonalizacji oraz ul. Suwak.

Kategoria projektu

  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska

Koszt całkowity projektu

224 850,00 zł

Dzielnica

Mokotów


Charakter projektu

Lokalny, Wierzbno Wyględów


Lokalizacja projektu

Dawna bocznica kolejowa pomiędzy ul. Konstruktorską i ul. Woronicza od ul. Suwak do ul. Racjonalizacji

Istotne informacje o lokalizacji

Dawna bocznica kolejowa pomiędzy ul. Konstruktorską i ul. Woronicza od ul. Suwak do ul. Racjonalizacji. Teren stanowi pas zieleni porośnięty drzewami pomiędzy osiedlem "Nowy Mokotów", a osiedlami "Vista Mokotów" i "Przy Woronicza".



Zasady korzystania z efektu realizacji projektu przez ogół mieszkańców

Obszar opracowania jest terenem ogólnodostępnym- zlokalizowany jest na terenie drogi publicznej

Pełny opis projektu

Projekt polega na stworzeniu ścieżki dla pieszych na terenie dawnej bocznicy kolejowej, położonej pośród nowo powstałych osiedli. Obecnie jest to jeden z niewielu zielonych obszarów w okolicy, porośnięty wieloma gatunkami okazałych drzew.
Nowy chodnik umożliwi dojście mieszkańców okolicznych domów bezpośrednio do ul. Racjonalizacji (co do tej pory było niemożliwie) oraz usprawni przejście do ul. Suwak.
Projektowana ścieżka łączy się z nowo projektowanymi fragmentami drogi 9KDD- od zachodu ze skrzyżowaniem z ul. Suwak, od wschodu z fragmentem drogi wykonywanej w ramach inwestycji „Przy Woronicza”, stanowiącej dojazd do ul. Racjonalizacji. Zakłada się likwidację istniejącej bramy w celu umożliwienia przejścia.
W miejscu połączeń ścieżki z istniejącymi lub planowanymi ciągami komunikacji pieszej proponuje się stworzenie placyków łączących.
Priorytetem koncepcji jest zachowanie wszystkich drzew, które mają unikatową na skalę dzielnicy wartość, stąd chodnik został zaprojektowany w miejscu istniejącej ścieżki.
Dodatkowo zakłada się uporządkowanie terenu, pielęgnację zieleni, dosianie trawy, montaż ławek i koszy na śmieci. Powstała dzięki temu przyjazna, zielona przestrzeń publiczna ma szansę stać się miejscem spacerów i odpoczynku mieszkańców okolicznych osiedli.
Najważniejsze parametry:
Długość ścieżki: ok. 230 m
Szerokość ścieżki: 2,0 m
Powierzchnia placyków: ok. 150 m2
Ilość Ławek: 7 szt.
Ilość koszy na śmieci: 10 szt.
Powierzchnia terenu opracowania: ok. 3600 m2


Uzasadnienie dla realizacji projektu

Usprawnienie komunikacji pieszej, stworzenie wartościowej przestrzeni publicznej w okolicy z coraz większą ilością mieszkańców i wyraźnym deficytem terenów zielonych.

Wstępny kosztorys projektu wraz z wyszczególnieniem jego składowych

-wykonanie ścieżki dla pieszych wraz z podbudową i obrzeżami wraz z placykami łączącymi (600 m2): 163 850 zł
-montaż ławek (7 szt.)+8 szt. słupków blokujących typu syrenka: 15 000 zł
-montaż koszy na śmieci (10 szt): 5 000 zł
-uporządkowanie terenu w obszarze opracowania (3 600 m2): 3 000zł
-pielęgnacja zieleni, przycięcie drzew: 5 000 zł
-dosianie trawy: 3 000 zł
-dokumentacja projektowa: 30 000 zł

Całkowity koszt projektu: 224 850,00 zł

Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?

TAK


Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach

prace porządkowe
opróżnianie koszy
pielęgnacja zieleni


Szacunkowy roczny koszt eksploatacji: 5 000,00 zł

Modyfikacje



Komentarze (12)

  • Iwona Kaim  19.01.2018 21:17
    Bardzo dobry pomysł - popieram!
  • Marcin87  22.01.2018 21:23
    Projekt pokrywa się z projektem 366, warto wybrać wspólną wersję.
    • robert.buciak  24.01.2018 11:34
      Złożyliśmy dwa różne projekty, bo nie wiemy, jak się urząd dzielnicy do nich odniesie. Jesteśmy w stałym kontakcie.
  • joanna_to_ja  26.01.2018 22:10
    Warto jeszcze pomyśleć o oświetleniu terenu. Pomysł dobry.
  • romantica  05.02.2018 21:40
    Projekt bardzo mi się podoba. Uważam że w Warszawie potrzeba jak najwięcej ścieżek dla pieszych o naturalnej nawierzchni, z dala od ruchu samochodowego.
  • Thomasleguevel  16.04.2018 21:04
    Dobry pomysl. Jak mozemy pobudzić ten pomysł dalej?
  • marksoft  17.05.2018 23:28
    Mam nadzieję, że tym razem się uda :)
    • Wenecja74  28.06.2018 17:02 Autor projektu
      Też mamy taką nadzieję:)
  • Kasia1212  12.06.2018 11:08
    Popieram! Dobry projekt.
  • Iwona Kaim  17.06.2018 10:19
    Promujecie jakoś lokalnie projekt? Często ludzie nawet nie wiedzą, że jest głosowanie albo jakie są projekty. A każdy projekt konkuruje np. Z placem zabaw przy szkole, gdzie wszyscy rodzice są zmotywowani do głosowania.
    • Wenecja74  28.06.2018 17:00 Autor projektu
      Dziękujemy za pozytywny komentarz. Projekt jest promowany na naszym osiedlu i wierzymy, że sąsiedzi staną na wysokości zadania i zagłosują.
  • Wenecja74  28.06.2018 17:01 Autor projektu
    Dziękujemy za wszystkie pozytywne komentarze i zachęcamy do głosowania.

Zaloguj się, aby komentować.