Zielona ścieżka dla pieszych z osiedla Nowy Mokotów do ulicy Racjonalizacji

350
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / W trakcie realizacji
Pomysł na rok 2019
Lokalizacja Mokotów
Wierzbno Wyględów
Autor pomysłu Alicja Dróżdż
Współautorzy robert.buciak
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
224 850 zł
Kategoria
  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Oddano 765 głosów za tym projektem
Projekt polega na budowie ścieżki dla pieszych na terenie dawnej bocznicy kolejowej. Koncepcja zakłada zachowanie wszystkich istniejących drzew, ustawienie ławek i koszy na śmieci. Uporządkowany zielony teren może stać się miejscem spacerów i odpoczynku okolicznych mieszkańców. Nowy chodnik pozwoli na szybkie dojście do ul. Racjonalizacji oraz ul. Suwak.

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
24.10.2019 10:56

W dniu 19 września 2019 roku podpisano umowę na realizację zadania. W dniu 24.09.2019 roku wykonawca został wprowadzony w teren w celu wykonywania robót. Roboty zostały rozpoczęte. 

Jednostka odpowiadająca za realizację: Wydział Inwestycji i Remontów dla Dzielnicy Mokotów

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Mokotów
Obszar objęty pomysłem:
Wierzbno Wyględów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Dawna bocznica kolejowa pomiędzy ul. Konstruktorską i ul. Woronicza od ul. Suwak do ul. Racjonalizacji
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Dawna bocznica kolejowa pomiędzy ul. Konstruktorską i ul. Woronicza od ul. Suwak do ul. Racjonalizacji. Teren stanowi pas zieleni porośnięty drzewami pomiędzy osiedlem "Nowy Mokotów", a osiedlami "Vista Mokotów" i "Przy Woronicza".
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Opis projektu
Projekt polega na stworzeniu ścieżki dla pieszych na terenie dawnej bocznicy kolejowej, położonej pośród nowo powstałych osiedli. Obecnie jest to jeden z niewielu zielonych obszarów w okolicy, porośnięty wieloma gatunkami okazałych drzew.
Nowy chodnik umożliwi dojście mieszkańców okolicznych domów bezpośrednio do ul. Racjonalizacji (co do tej pory było niemożliwie) oraz usprawni przejście do ul. Suwak.
Projektowana ścieżka łączy się z nowo projektowanymi fragmentami drogi 9KDD- od zachodu ze skrzyżowaniem z ul. Suwak, od wschodu z fragmentem drogi wykonywanej w ramach inwestycji „Przy Woronicza”, stanowiącej dojazd do ul. Racjonalizacji. Zakłada się likwidację istniejącej bramy w celu umożliwienia przejścia.
W miejscu połączeń ścieżki z istniejącymi lub planowanymi ciągami komunikacji pieszej proponuje się stworzenie placyków łączących.
Priorytetem koncepcji jest zachowanie wszystkich drzew, które mają unikatową na skalę dzielnicy wartość, stąd chodnik został zaprojektowany w miejscu istniejącej ścieżki.
Dodatkowo zakłada się uporządkowanie terenu, pielęgnację zieleni, dosianie trawy, montaż ławek i koszy na śmieci. Powstała dzięki temu przyjazna, zielona przestrzeń publiczna ma szansę stać się miejscem spacerów i odpoczynku mieszkańców okolicznych osiedli.
Najważniejsze parametry:
Długość ścieżki: ok. 230 m
Szerokość ścieżki: 2,0 m
Powierzchnia placyków: ok. 150 m2
Ilość Ławek: 7 szt.
Ilość koszy na śmieci: 10 szt.
Powierzchnia terenu opracowania: ok. 3600 m2

Uzasadnienie realizacji projektu
Usprawnienie komunikacji pieszej, stworzenie wartościowej przestrzeni publicznej w okolicy z coraz większą ilością mieszkańców i wyraźnym deficytem terenów zielonych.

Charakterystyka

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
-wykonanie ścieżki dla pieszych wraz z podbudową i obrzeżami wraz z placykami łączącymi (600 m2): 163 850 zł
-montaż ławek (7 szt.)+8 szt. słupków blokujących typu syrenka: 15 000 zł
-montaż koszy na śmieci (10 szt): 5 000 zł
-uporządkowanie terenu w obszarze opracowania (3 600 m2): 3 000zł
-pielęgnacja zieleni, przycięcie drzew: 5 000 zł
-dosianie trawy: 3 000 zł
-dokumentacja projektowa: 30 000 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
224 850,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
TAK
Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach
prace porządkowe
opróżnianie koszy
pielęgnacja zieleni
Szacunkowy roczny koszt eksploatacji:
5 000,00 zł

Modyfikacje

16.01.2018 21:37
Autor projektu
22.01.2018 23:04
Autor projektu
20.03.2018 12:42
Wydział Infrastruktury i Inwestycji dla Dzielnicy Mokotów
03.04.2018 08:32
Wydział Infrastruktury i Inwestycji dla Dzielnicy Mokotów
19.04.2018 13:38
Wydział Infrastruktury i Inwestycji dla Dzielnicy Mokotów
28.05.2018 15:22
akrawczynska
Oddano 765 głosów za tym projektem
Wyślij pytanie do autora

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Bardzo dobry pomysł - popieram!
    Iwona Kaim  19.01.2018 21:17
  • Projekt pokrywa się z projektem 366, warto wybrać wspólną wersję.
    Marcin87  22.01.2018 21:23
    • Złożyliśmy dwa różne projekty, bo nie wiemy, jak się urząd dzielnicy do nich odniesie. Jesteśmy w stałym kontakcie.
      robert.buciak  24.01.2018 11:34
  • Warto jeszcze pomyśleć o oświetleniu terenu. Pomysł dobry.
    joanna_to_ja  26.01.2018 22:10
  • Projekt bardzo mi się podoba. Uważam że w Warszawie potrzeba jak najwięcej ścieżek dla pieszych o naturalnej nawierzchni, z dala od ruchu samochodowego.
    romantica  05.02.2018 21:40
  • Dobry pomysl. Jak mozemy pobudzić ten pomysł dalej?
    Thomasleguevel  16.04.2018 21:04
  • Mam nadzieję, że tym razem się uda :)
    marksoft  17.05.2018 23:28
    • Też mamy taką nadzieję:)
      Wenecja74  28.06.2018 17:02 Autor projektu
  • Popieram! Dobry projekt.
    Kasia1212  12.06.2018 11:08
  • Promujecie jakoś lokalnie projekt? Często ludzie nawet nie wiedzą, że jest głosowanie albo jakie są projekty. A każdy projekt konkuruje np. Z placem zabaw przy szkole, gdzie wszyscy rodzice są zmotywowani do głosowania.
    Iwona Kaim  17.06.2018 10:19
    • Dziękujemy za pozytywny komentarz. Projekt jest promowany na naszym osiedlu i wierzymy, że sąsiedzi staną na wysokości zadania i zagłosują.
      Wenecja74  28.06.2018 17:00 Autor projektu
  • Dziękujemy za wszystkie pozytywne komentarze i zachęcamy do głosowania.
    Wenecja74  28.06.2018 17:01 Autor projektu
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany