937 - Usuwanie barier pieszo-rowerowych na "Słonecznym Szlaku"

21.01.2018 20:39
awatar jola saratowicz
autor projektu

Stan realizacji projektu

Oddane głosy

593

Poszerzenie przestrzeni dla pieszych i rowerzystów na ciągu pieszo-rowerowym u wylotu Zwycięzców na Wał Miedzeszyński. Po zachodniej stronie Wału Miedzeszyńskiego, przy wschodnio-południowym narożniku budynku.

Kategoria projektu

  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna
  • bezpieczeństwo

Koszt całkowity projektu

48 000,00 zł

Dzielnica

Praga-Południe


Charakter projektu

Lokalny, Saska Kępa


Lokalizacja projektu

Wał Miedzeszyński 407

Istotne informacje o lokalizacji

Wał Miedzeszyński 407. Okolice południowo wschodniego narożnika budynku oraz pas postojowy na południe od budynku.


Potencjalni odbiorcy projektu


Zasady korzystania z efektu realizacji projektu przez ogół mieszkańców

ulica ogólnodostępna

Pełny opis projektu

Poszerzenie przestrzeni dla pieszych i rowerzystów na ciągu pieszo-rowerowym u wylotu Zwycięzców na Wał Miedzeszyński. Po zachodniej stronie Wału Miedzeszyńskiego, przy wschodnio-południowym narożniku budynku.
Poprzez
a - likwidację murków, podestów, barierek i kolumny budynku Wał Miedzeszyński 407 (wieloletnie samowole budowlane)
b - przeniesienie wjazdu na pas postojowy o 19 metrów na południe, zapłytowanie chodnikiem około 150 m.kw, budowa nowego wjazdu na pas postojowy około 20 m.kw

Uzasadnienie dla realizacji projektu

Obecnie szerokość ciągu-pieszo rowerowego w tym miejscu wynosi 1,9 m, co jest niewystarczające przy istniejącym w tym miejscu na codzień ruchu. Ruch i pieszy i rowerowy w tym miejscu gwałtownie rośnie w ciepłych miesiącach oraz w dni wolne. Szerokość dodatkowo ograniczają "potykacze reklamowe" wystawiane przez najemcą budynku.

Wstępny kosztorys projektu wraz z wyszczególnieniem jego składowych

według cennika "ile kosztuje miasto" przebudowa na powierzchni około 170 m.kw.
1. wykonanie nawierzchni chodnikowej, płyty 50x50 na powierzchni ok.150 m.kw. => 38000 zł
2. wykonanie asfaltowego wjazdu (wymiana nawierzchni górnej) na powierzchni ok. 20 m.kw => 10000 zł
(projekt nie przewiduje przenoszenia latarni, przykanalików wpustów, jak również zmiany istniejącego oznakowania poziomego i pionowego)
likwidacja murków, podestów, barierek i kolumny na koszt właściciela budynku jako likwidacja samowoli budowlanej, egzekwowanie zakazu wystawiania potykaczy na pas drogowy

Całkowity koszt projektu: 48 000,00 zł

Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?

NIE




Komentarze (1)

  • Tadeusz_Rudzki  28.01.2018 17:10
    Koniecznie. To jest nieprawdopodobna hucpa, by w tak wąskim miejscu ustawiać tego rodzaju "atrakcje".

Zaloguj się, aby komentować.