"Zdrowy przedszkolak" - cykl spotkań edukacyjnych dla rodziców przedszkolaków z zakresu żywienia i gotowania.

769
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / Zrealizowano
Pomysł na rok 2019
Lokalizacja Włochy
Okęcie
Autor pomysłu Grażyna Boczkowska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
5 500 zł
Kategoria
  • edukacja
  • zdrowie
  • dzieci
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Oddano 103 głosów za tym projektem
Kolejna edycja, cieszącego się dużą popularnością projektu. Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu bezpłatnych spotkań, raz w miesiącu w godzinach popołudniowych, dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym. Cel to rozwinięcie umiejętności kulinarnych, nabycie wiedzy na temat naturalnych metod wspomagania odporności i radzenia sobie z infekcjami oraz propagowanie prozdrowotnych zachowań wśród najmłodszych.

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
25.03.2020 09:45

Cykl spotkań dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym z zakresu zdrowego żywienia.

To kolejna realizacja projektu, który cieszy się popularnością od dwóch edycji budżetu partycypacyjnego.

W tym roku spotkania w przedszkolu 313 przy ul.Sulmierzyckiej 1

1.28 lutego 2019 - Śniadanie dla przedszkolaka 

2 14 .marca 2019 - Wspomaganie odporności 

3. 28 marca 2019 - Przyprawy i zioła w kuchni

4. 11 kwietnia - Słodycze smaczne i zdrowe  

5. 9 maja - Dziecko alergik 

6. 6 czerwca - Jedz sezonowo i lokalnie 

7. 26 września - Przyjęcie urodzinowe 

8.24 października - Gotowanie wg 5 przemian 

9.14 listopada - Zdrowe przekąski 

10. 2 grudnia 2019 - Odżywianie dla mózgu 

Jednostka odpowiadająca za realizację: Wydział Oświaty, Sportu i Wychowania UD Włochy

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Włochy
Obszar objęty pomysłem:
Okęcie
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Przedszkole nr 313
02-139 Warszawa
ul. Sulmierzycka 1
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Przedszkole nr 313 posiada salę, w której będą odbywały się zajęcia.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Kolejna edycja, cieszącego się dużą popularnością projektu. Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu bezpłatnych spotkań, raz w miesiącu w godzinach popołudniowych, dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym. Cel to rozwinięcie umiejętności kulinarnych, nabycie wiedzy na temat naturalnych metod wspomagania odporności i radzenia sobie z infekcjami oraz propagowanie prozdrowotnych zachowań wśród najmłodszych.
Opis projektu
Projekt "Zdrowy przedszkolak" zakłada organizację raz w miesiącu w godzinach popołudniowych spotkań dla osób posiadających dzieci, bądź wnuki w wieku przedszkolnym.

"Zdrowy przedszkolak" to cykl 10 spotkań, gdzie każde spotkanie będzie poświęcone innej tematyce prozdrowotnej. Pierwsza połowa spotkania będzie poświęcona teorii, druga natomiast, wiedzy praktycznej oraz wspólnemu tworzeniu jadłospisów. Uczestnicy dowiedzą się jak komponować posiłki dla najmłodszych, aby były zdrowe, smaczne i atrakcyjne dla maluchów. Poznają podstawy żywienia zgodnie z porami roku i lokalnością produktów. Nauczą się jak przygotowywać zdrowe słodkości w domu. Zdobędą wiedzę na temat żywienia według medycyny chińskiej i gotowania według pięciu przemian. Nauczą się także czytania etykiet produktów spożywczych. Celem spotkań jest również nauka używania ziół, przypraw i naturalnych produktów w kuchni, a unikania produktów szkodliwych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Uczestnicy zdobędą również wiedzę, jak w naturalny sposób wspomagać zdrowie i odporność najmłodszych, jakie domowe sposoby stosować w przypadku infekcji i chorób, jak również, jak rozpoznać i skutecznie leczyć występujące u dzieci pasożyty. Każdy z uczestników otrzyma w trakcie spotkania przykładowe przepisy dotyczące określonego tematu.

Tematyka 10 spotkań:
1. Śniadanie dla przedszkolaka
2. Wspomaganie odporności
3. Przyprawy i zioła w kuchni
4. Słodycze smaczne i zdrowe
5. Dziecko alergik
6. Jedz sezonowo i lokalnie
7. Przyjęcie urodzinowe
8. Gotowanie wg 5 przemian
9. Zdrowe przekąski
10. Odżywanie dla mózgu

Osoba prowadząca spotkania powinien być dietetyk specjalizujący się w żywieniu dzieci, ale przede wszystkim praktyk, który sam stosuje się do wszelkich zaleceń żywieniowych. Dodatkowy wymóg to znajomość dietetyki TMC, ziół oraz umiejętność gotowania według pięciu przemian.

Projekt "Zdrowy przedszkolak" ma na celu zapoznanie rodziców dzieci, opiekunów i dziadków ze zdrowymi i zróżnicowanym formami żywienia małych dzieci. Celem kursu jest to, aby talerz malucha był kolorowy, kuszący smakami, różnorodnością, a posiłki dla każdego dziecka były codzienną przyjemnością. Aby popularne powiedzenie "przez żołądek do serca" nabrało też dodatkowego znaczenia "przez żołądek do zdrowia".
Uzasadnienie realizacji projektu
Inwestycja w zdrowie i żywienie dzieci jest bezcenna. Zdrowe i dobrze odżywione dzieci szybciej się uczą, wykazują większą kreatywność, opuszczają mniej zajęć przedszkolnych, a tym samym nie wymagają opieki rodziców w czasie choroby. Zdrowy przedszkolak to szczęśliwy przedszkolak, który jest ciekawy świata, otwarty na nowości zarówno w życiu, jak i na talerzu. Warto inwestować już na tym etapie w najmłodszych, którzy lada moment będą młodzieżą, a później dorosłymi zakładającymi własne rodziny.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
20 zł /uczestnik x 25 uczestników x 10 zajęć = 5000 zł
30 zł / opłata pracownika zostającego w przedszkolu po godzinach x 10 spotkań = 300 zł
Znakowanie projektu 50 zł
Druk materiałów 50zł
Projekt plakatu 100zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
5 500,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
NIE

Modyfikacje

24.01.2018 11:22
Koordynator w Dzielnicy Włochy
30.01.2018 10:07
Koordynator w Dzielnicy Włochy
05.02.2018 10:01
Koordynator w Dzielnicy Włochy
13.04.2018 11:29
WSW_Włochy
13.04.2018 11:30
WSW_Włochy
Oddano 103 głosów za tym projektem
Wyślij pytanie do autora

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany