Warsztaty "Wiem, co jem" w wakacje i ferie w szkołach w całej Warszawie.

645
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2020
Autor pomysłu Pawel Trzaska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
189 500 zł
Kategoria
  • edukacja
Poziom zgłaszanego projektu
ogólnomiejski

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnomiejski
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Szkoły Podstawowe na terenie Warszawy, które zgłosiły się do udziału w akcji "Zima w Mieście" oraz "Lato w Mieście"
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Warsztaty przeprowadzane będą w całej Warszawie

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Opis projektu
Warsztaty gotowania mają być przeprowadzone w czasie ferii zimowych oraz wakacji letnich w roku 2020. Warsztaty są kierowane do tych dzieci, które nie wyjechały z miasta
i spędzają czas w szkołach podstawowych w ramach akcji "Zima w Mieście" oraz "Lato w Mieście". Instruktorzy będą jeździć do szkół w całej Warszawie.

Tematy przewodnie warsztatów:
1. "Zima w Mieście" - przepisy z owoców i warzyw, które dobrze przechowują się zimą.
2. "Lato w Mieście" - proste przepisy z letnich warzyw i owoców.

Uczestnicy: grupy dzieci i młodzieży w wieku 6-15 lat uczestniczące w akcji "Zima i Lato w Mieście". W grupie do 25 uczestników. Rekrutacja grup uczestników warsztatów będzie przeprowadzona we współpracy z dzielnicowymi koordynatorami akcji "Zima i Lato w Mieście", na podstawie zgłoszeń ze szkół.
Czas trwania warsztatów: 1 godzina (60 min).

Liczba warsztatów: 50 warsztatów w czasie akcji "Zima w Mieście" + 150 warsztatów w ramach "Lata w Mieście".

Prowadzący: dwóch instruktorów kulinarnych, z doświadczeniem w prowadzeniu warsztatów dla grup dzieci.

Opis warsztatów:
Prowadzący będą realizować warsztaty kulinarne na podstawie scenariusza, uwzględniającego również wprowadzenie i podsumowanie merytoryczne tematu warsztatów. Warsztaty będą bardzo praktyczne - dzieci będą się uczyły kroić, mieszać, rozmawiać o smakach oraz zadawać pytania. Prowadzący będą mieć ze sobą wszystkie akcesoria kulinarne, fartuchy dla dzieci, produkty spożywcze oraz receptury potraw do przekazania uczestnikom warsztatów. Dzieci pod okiem prowadzących wykonają 2 dania, a następnie przy wspólnym stole zjedzą przygotowane potrawy. Prowadzący przekażą wiedzę merytoryczną w ciekawy, partnerski sposób, zachęcający do rozmowy o jedzeniu i gotowaniu.

Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Celem warsztatów jest nauka samodzielnego przygotowania posiłków przez dzieci przekazana w sposób dla nich atrakcyjny - w połączeniu z dobrą zabawą, edukacją
o wykorzystywanych składnikach, owocach i warzywach oraz przyjemnością wspólnego gotowania i jedzenia. Poprzez wspólne gotowanie, dzieci uczą się otwartości na nowe smaki, zapachy, skąd pochodzi dobre jedzenie i jak wybierać odpowiednie składniki. Wspólne gotowanie i wspólne jedzenie jawi im się jako nowa ważna wartość w ich życiu.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Opracowanie scenariusza 1000,00 zł
Przeprowadzenie rekrutacji i aktualizacji harmonogramu 500,00 zł
Przeprowadzenie jednego warsztatu wraz z kosztami: wynagrodzenia dwóch trenerów, zapewnienia produktów oraz sprzętu potrzebnego do poprowadzenia warsztatów wynosi 940,00 zł (łączny koszt 200 warsztatów wyniesie 188 000,00 zł)
Łącznie 189 500, 00 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
189 500,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Praktyczna nauka zasad prawidłowego żywienia poprzez gotowanie, szczególnie w czasie przerw w nauce, przyczynia się do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.

Modyfikacje

01.07.2019 13:57
Wydział Projektów Interdyscyplinarnych w Centrum Komunikacji Społecznej

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • dobry projekt - w obecnych czasach przy tych obsługiwanych przez służbę dzieciątkach :)
    Syrena100  09.09.2019 22:09
  • boje się jednak, że rodzice zgłoszą tylko Panie :/
    Syrena100  09.09.2019 22:10
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany