Ze względu na obowiązujący stan epidemii zmianie uległ harmonogram budżetu obywatelskiego na 2021 r.

Ocena projektów: 22 stycznia - 24 czerwca 2020 r.
Odwołania od wyników oceny: 24 czerwca - 14 sierpnia 2020 r., w tym składanie odwołań przez autorów od 24 do 30 czerwca 2020 r.
Głosowanie: 1 - 15 września 2020 r.
Ogłoszenie wyników głosowania: 30 września 2020 r.

więcej informacji

"Zdrowy przedszkolak" - cykl spotkań edukacyjnych dla rodziców przedszkolaków z zakresu żywienia i gotowania

751
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2020
Lokalizacja Włochy
Autor pomysłu Grażyna Boczkowska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
5 400 zł
Kategoria
  • edukacja
  • zdrowie
  • dzieci
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Włochy
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
MAL Włochy, Rejonowa 6/8
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Opis projektu
Opis projektu
Projekt "Zdrowy przedszkolak" zakłada organizację raz w miesiącu w godzinach popołudniowych spotkań dla osób posiadających dzieci, bądź wnuki w wieku przedszkolnym. Projekt zakłada realizację z pominięciem miesięcy wakacyjnych.

"Zdrowy przedszkolak" to cykl 10 spotkań, gdzie każde spotkanie będzie poświęcone innej tematyce prozdrowotnej. Pojedyncze spotkanie trwa 90min. Zapisy na spotkania będą odbywać się drogą mailową, po uprzednim umieszczeniu informacji o warsztatach na plakatach, stronach www oraz w mediach społecznościowych. Ilość miejsc na pojedynczy warsztat to 25. Zapisy następują droga mailową, decyduje kolejność zgłoszeń.
Pierwsza połowa spotkania będzie poświęcona teorii, druga natomiast, wiedzy praktycznej oraz wspólnemu tworzeniu jadłospisów w oparciu o opracowane scenariusze warsztatów. Uczestnicy dowiedzą się jak komponować posiłki dla najmłodszych, aby były zdrowe, smaczne i atrakcyjne dla maluchów. Poznają podstawy żywienia zgodnie z porami roku i lokalnością produktów. Nauczą się jak przygotowywać zdrowe słodkości w domu oraz czytania etykiet produktów spożywczych. Celem spotkań jest również nauka używania ziół, przypraw i naturalnych produktów w kuchni, a unikania produktów szkodliwych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Uczestnicy zdobędą również wiedzę, jak w naturalny sposób wspomagać zdrowie i odporność najmłodszych, jakie domowe sposoby stosować w przypadku infekcji i chorób. Każdy z uczestników otrzyma w trakcie spotkania materiały oraz przykładowe przepisy dotyczące określonego tematu.

Tematyka 10 spotkań:
1. Śniadanie dla przedszkolaka
2. Wspomaganie odporności
3. Przyprawy i zioła w kuchni
4. Słodycze smaczne i zdrowe
5. Dziecko alergik
6. Jedz sezonowo i lokalnie
7. Przyjęcie urodzinowe
8. Gotowanie zbilansowanych potraw
9. Zdrowe przekąski
10. Odżywanie dla mózgu

Osoba prowadząca spotkania to dietetyk specjalizujący się w żywieniu dzieci, z doświadczeniem w prowadzeniu warsztatów w tej tematyce.

Projekt "Zdrowy przedszkolak" ma na celu zapoznanie rodziców dzieci, opiekunów i dziadków ze zdrowymi i zróżnicowanym formami żywienia małych dzieci. Celem kursu jest to, aby talerz malucha był kolorowy, kuszący smakami, różnorodnością, a posiłki dla każdego dziecka były codzienną przyjemnością. Aby popularne powiedzenie "przez żołądek do serca" nabrało też dodatkowego znaczenia "przez żołądek do zdrowia".
Uzasadnienie realizacji projektu
Inwestycja w zdrowie i żywienie dzieci jest bezcenna. Zdrowe i dobrze odżywione dzieci szybciej się uczą, wykazują większą kreatywność, opuszczają mniej zajęć przedszkolnych, a tym samym nie wymagają opieki rodziców w czasie choroby. Zdrowy przedszkolak to szczęśliwy przedszkolak, który jest ciekawy świata, otwarty na nowości zarówno w życiu, jak i na talerzu. Warto inwestować już na tym etapie w najmłodszych, którzy lada moment będą młodzieżą, a później dorosłymi zakładającymi własne rodziny.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
opracowanie scenariusza, poprowadzenie spotkania oraz proces rekrutacji 500 zł x 10 spotkań= 5 000 zł
projekt plakatów 300 zł
druk plakatów 100 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
5 400,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Zapoznanie rodziców dzieci, opiekunów i dziadków ze zdrowymi i zróżnicowanym formami żywienia małych dzieci.

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany