"Zielone podwórko dla wszystkich- integracja sąsiedzka i międzypokoleniowa"

1982
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / W trakcie realizacji
Pomysł na rok 2020
Lokalizacja Śródmieście
Autor pomysłu atka1983
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
750 000 zł
Kategoria
  • edukacja
  • komunikacja/drogi
  • kultura
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
  • przestrzeń publiczna
  • sport
  • zieleń miejska
  • odpoczynek
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Oddano 802 głosów za tym projektem

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Śródmieście
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Teren ograniczają budynki znajdujące się przy ulicach: Karmelicka 16, Anielewicza 11, 9 ,7, Zamenhofa 7 i ulica Pawia.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Opis projektu
Niniejszy wniosek obejmuje 2 duże podwórka na warszawskim Muranowie. Przedstawiony projekt graficzny obejmuje tylko jedno z dwóch podwórek przy ul.Pawiej i należy go traktować jako szkic generalnego pomysłu na zagospodarowanie całości terenu objętego wnioskiem. Niestety fragment terenu objętego prezentowanym projektem znajduje się w użytkowaniu wieczystym.
Przedstawiony projekt został stworzony kilka lat temu, zanim na fragment przedmiotowego terenu została wydana decyzja o warunkach zabudowy. Decyzja ta nigdy jednak nie została skonsumowana z powodu kolidującego z planowaną inwestycją pomnika przyrody.
Nie mniej jednak zapotrzebowanie na niżej wymienioną infrastrukturę jest niezmienne, a w kilku przypadkach rosnące (np. wiaty śmietnikowe)
Prezentowany pomysł na zagospodarowanie obu podwórek jest kontynuacją pierwotnych założeń architekta Bohdana Laherta dla Dzielnicy Muranów. Zaproponowany układ funkcjonalny przestrzeni gwarantuje odpoczynek od gwaru miasta, zapewnia różnorodne możliwości spędzenia wolnego czasu od najmłodszych po najstarszych mieszkańców Muranowa, ale także dla turystów. Dzięki wzbogaceniu zielonej tkanki o elementy edukacyjne oraz wyposażenie rekreacyjne teren ten może stać się kolejnym ciekawym punktem na mapie Warszawy.
Opracowywany teren ograniczają ulice: Karmelicka, Anielewicza i Zamenhofa i Pawia.
Głównym założeniem podczas opracowywania koncepcji zagospodarowania podwórek przy ul. Pawiej, było zachowanie w całości ich naturalnego charakteru, podkreślenie różnorodności rosnących na nim gatunków drzew, krzewów oraz innych roślin.
Zieleń na placu nie tworzy zwartego układu kompozycyjnego, co stanowi jego duży atut, który został wykorzystany jako inspiracja podczas projektowana 'zielonej, cichej oazy' w samym centrum miasta.
Układ istniejących ścieżek, na opracowywanym terenie, usprawnia komunikację pomiędzy głównymi ciągami pieszymi. Łukowe kształty doskonale wpisują się w istniejącą zieleń oraz łączą główne ciągi piesze.

Przedstawiony projekt wykorzystuje potencjał i walory istniejących podwórek:

Zieleń
Zieleń istniejąca zostanie zachowana, pojawią się nowe nasadzenia, w miejscach gdzie odczuwalny jest ich brak. Nowe drzewa i krzewy zostały wkomponowane w naturalna harmonię placu i mają na celu stworzenie jeszcze bardziej kameralnego, sprzyjającego wypoczynkowi, klimatu.

Ciągi piesze
Do istniejącej sieci ścieżek zaprojektowano 'pajęczynę' drobnych ciągów pieszych. które naturalnie i płynnie oplatają 'zielone wyspy'. W efekcie plac wydaje się większy i jest bardziej urozmaicony.
Znikają duże powierzchni terenu utwardzonego (polbruk, asfalt), a w ich miejscu pojawia się więcej zieleni i liczne wąskie ścieżki zapewniające dobrą komunikację pieszą.
Zaproponowany projekt zagospodarowania jest wieloaspektowy, proponuje się wprowadzenie następujących funkcji:

Oświetlenie
Oba podwórka nie są oświetlone. Zimą, po zmierzchu niemożliwe jest poruszanie się po nich bez własnego źródła światła. Aby zapewnić komfort korzystania z tej przestrzeni przez cały rok, proponuje się uzupełnienie zagospodarowanie o nowoczesne ledowe, niskie oprawy, które będą oświetlać drogę jednocześnie nie będąc uciążliwe dla mieszkańców niższych pięter.

Plac zabaw
Opływowe kształty 'zielonych wysp' tworzących zagospodarowanie placu, jest atrakcją dla najmłodszych użytkowników. Specjalnie dla nich centralna część placu została przeznaczona pod plac zabaw, z podziałem na różne typy urządzeń: huśtawki, bujaki, karuzele oraz osobno piaskownice ze zjeżdżalniami, sznurowe urządzenia do wspinania itp. Tutaj należy zaznaczyć, że rozważany teren jest od lat miejscem spotkań wielu grup wiekowych dzieci. Przez 'podwórko' prowadzi droga do szkoły oraz do przedszkoli, a samą okolicę zamieszkuje bardzo dużo rodzin z małymi dziećmi.

Wypoczynek
Na całym przedmiotowym obszarze zaprojektowano drewniano- betonowe ławki, usytuowane tak, żeby korzystające z nich osoby mogły spędzić wolny czas w kameralnym otoczeniu.

Edukacja
Sieć projektowanych ścieżek oraz wynikające z nich małe placyki, zostały wykorzystane do stworzenia dodatkowej funkcji. Ma ona na celu przyciągnięcie i zainteresowanie placem nie tylko osób mieszkających w pobliżu, ale także wszystkich odwiedzających tę okolicę. Omawiana funkcja to tzw. Ścieżka Edukacyjna o tematyce historycznej, związanej oczywiście z tematyką Getta. Ścieżka Edukacyjna rozpoczynałaby się w miejscu, gdzie na mapie wprowadzono symbol z nr 1 i kończyła na nr 12. Do tego celu zaprojektowano słupki informacyjne, pasujące swoją formą do obłych linii placu. Słupki rozmieszczono na obu podwórkach.Tematyka przedstawiona na Ścieżce Edukacyjnej mogła by funkcjonować jako plenerowa wystawa czasowa i być zmienna. Słupki informacyjne zaprojektowano z przeźroczystego plexi, w kolorze pomarańczowym. Wieczorem będą one stanowiły dodatkowe, atrakcyjne oświetlenie terenu.

Wiaty śmietnikowe znajdujące się na obu podwórkach zostały w oryginalnym miejscu, aczkolwiek istnieje konieczność rozbudowy tych wiat, gdyż obecne są o połowę za małe w stosunku do ilości kubłów/koszy, które pojawiły się wraz z nową ustawą o gospodarowaniu odpadami. Szczególnie w okresie letnim wiaty, zlokalizowane w centralnej części podwórek, wydzielają przykry zapach, zakłócający woń kwitnących bzów, akacji, jaśminów itp.

Prezentowany projekt jest tylko poglądowy i przedstawia jedno z dwóch podwórek położonych na działkach należących do m.st Warszawy, które są przedmiotem niniejszego wniosku, z wyłączeniem działki objętej użytkowaniem wieczystym (w załączeniu grafika ilustrująca teren objęty niniejszym wnioskiem).


Uzasadnienie realizacji projektu
Prezentowany teren zajmuje duży obszar na warszawskim Muranowie. Poza wyjątkowo dobrze zachowaną i zadbaną zielenią, nie jest zagospodarowany, w związku z czym nie jest w pełni wykorzystywany na cele rekreacyjne i wypoczynkowe. Jest komunikacyjnym, nieformalnym węzłem komunikacji pieszej, szczególnie dla mieszkańców okolicy. Znajduje się obok licznie odwiedzanego Muzeum Polin.

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
projekt - 40000,00 zł
roboty budowlane i mała architektura 450 000,00 zł
zieleń 260 000,00 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
750 000,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Poprawa jakości przestrzeni miejskiej

Modyfikacje

27.08.2019 15:20
Koordynator w Dzielnicy Śródmieście
27.08.2019 15:51
Koordynator w Dzielnicy Śródmieście
Oddano 802 głosów za tym projektem
Wyślij pytanie do autora

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Projekt zaspokoi potrzeby i ambicje autora. Ten rejon nie jest nawiedzany przez turystów, skorzysta niewielka garstka osób tam mieszkających.
    esympatyczna@gmail.com  16.06.2019 18:53
    • Myli się Pani, turystów jest na Muranowie bardzo wielu, zwłaszcza w takich lokalizacjach jak ta - przy samym Muzeum Polin. Ponadto, tak jak opisano w projekcie, podwórko jest na trasie do szkoły i co najmniej 4 okolicznych przedszkoli, więc jestem przekonana, że nie tylko okoliczni mieszkańcy skorzystają.
      Pozdrawiam
      szynkosto  08.09.2019 18:23
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany