Jadłodzielnia na Mokotowie

1198
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / W trakcie realizacji
Pomysł na rok 2020
Lokalizacja Mokotów
Autor pomysłu Afudzinska@gmail.com
Współautorzy Anna Becher
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
58 200 zł
Kategoria
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Oddano 2587 głosów za tym projektem
Zgłoś swój pomysł

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Mokotów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
zmiana lokalizacji w trakcie oceny na teren przed Urzędem Dzielnicy Mokotów Rakowiecka 25/27
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
po licznych próbach ustaleń zmiana lokalizacji w trakcie oceny na teren przed Urzędem Dzielnicy Mokotów Rakowiecka 25/27

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Opis projektu
Jadłodzielnia jest punktem służącym do nieodpłatnej wymiany żywności pomiędzy użytkownikami w ramach foodsharingu.
Konstrukcja Jadłodzielni powinna zawierać lodówkę przeznaczoną do przechowywania produktów wymagających chłodzenia oraz regału lub szafki na produkty suche.
Każdy zainteresowany będzie mógł zostawić jedzenie, którego nie da rady wykorzystać, natomiast każdy kto potrzebuje, będzie mógł takie jedzenie zabrać.
Dostęp do Jadłodzielni powinien być całodobowy, dlatego konstrukcja powinna stać na zewnątrz budynku. Z założenia utrzymaniem czystości w Jadłodzielni powinni zajmować się użytkownicy, jednak dla porządku powinna zostać zatrudniona osoba w charakterze "opiekuna Jadłodzielni".
Informacje o projekcie powinny zostać zamieszczone w internecie - fanpage Facebook oraz na plakatach powieszonych w okolicy.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Co roku w Polsce marnuje się około 9 milionów ton żywności. Dzielenie się niewykorzystanym jedzeniem z innymi zamiast wyrzucania go, sukcesywnie zmniejsza tą liczbę.
Ponad to przy okazji ratowania żywności i pomagania potrzebującym, chronimy także środowisko. W Warszawie jest coraz więcej podobnych punktów, lecz w okolicy nie ma żadnego, a zapotrzebowanie rośnie.
Propagowanie Foodsharingu podnosi świadomość społeczeństwa w kwestii dbania o środowisko.
Artykuł o ideii Foodsharingu: https://ulicaekologiczna.pl/kuchnia/foodsharing-w-polsce-jadlodzielnie

Charakterystyka

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
1. rower towarowy – 7.500,00 zł
2. media + śmieci - 3.600,00 zł/ 11 m-cy,
3. wynagrodzenie opiekuna od 4 do 5 godzin/dziennie/m-ne w zależności od liczby dni w m-cu pon-pt (ok. 20,00 zł./h) ok. 25.123,70 zł w tym składki za 10 miesięcy od marca do grudnia 2020 roku (sprzątanie, promocja, odbiór towaru),
4. zewnętrzna przeszklona lodówka gastronomiczna 4.000,00 zł
5. zabudowa zewnętrzna ok.11.000,00 zł
6. regał otwarty 2.000,00 zł
7. kosze na śmieci do 120l - 5 rodzajów x 300 zł = 1.500,00 zł
8. wyposażenie stacji (sprzęt do sprzątania, środki czystości) 1.000,00 zł
9. kampania promocyjno-informacyjna (opracowanie i druk ulotek oraz plakatów) —> 1.000,00 zł
10. zużycie wody —> 300 zł
11. koszt konserwacji stacji 1.000,00 zł.
12. Lampa uliczna na czujnik ruchu  150 zł
Razem: 58.173,70 zł w zaokrągleniu 58.200,00 zł

Szacunkowy koszt realizacji projektu:
58 200,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Postawienie jadłodzielni będzie się wiązało z zakupem obudowy (zabudowy – np.dwudrzwiowej zewnętrznej szafy ze stali nierdzewnej) chroniącej przed warunkami atmosferycznymi, a także przymocowania stacji do podłoża. Dodatkowo projekt przewiduje zatrudnienie opiekuna, który będzie dbał o jadłodzielnię. Możliwe, że jadłodzielnia nie będzie zapełniona na bieżąco, w zależności od dostępności towaru. Możliwe, że w niektórych okresach (okolice świąt) będzie przepełniona i będzie trzeba przechowywać towar wewnątrz budynku Urzędu. Jest ryzyko, że jeden mieszkaniec (kilka mieszkańców) weźmie większość towaru, a lodówka będzie stała pusta do kolejnego zapełnienia - ryzyko płynności przy jadłodzielni 24/7. Jeśli opiekun ma być zatrudniony do 31.12.2020r.(wzmożony okres przekazywania żywności w okresie świat), wówczas trzeba będzie wystąpić do miasta o wydłużenie czasu zawiązania umowy-zlecenia (chyba że będzie zatrudniony wg wytycznych WBK Dzielnicy Mokotów, zazwyczaj do pierwszego tygodnia grudnia wówczas okres świąteczny obfitujący w nadwyżki jedzenia nie będzie wykorzystany). Opiekun podczas czyszczenia będzie korzystał z kranu w budynku Urzędu.

Modyfikacje

Oddano 2587 głosów za tym projektem
Zgłoś swój pomysł Wyślij pytanie do autora

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany