Niedzielne Targi Zdrowej Żywności na parkingu przy Ratuszu Dzielnicy (wiosna-lato-jesień)

1184
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / W trakcie realizacji
Pomysł na rok 2020
Lokalizacja Ursynów
Autor pomysłu Krzysztof Schnitzer
Współautorzy Cezary Holdenmajer
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
70 000 zł
Kategoria
  • przestrzeń publiczna
  • zdrowa żywność
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Oddano 1518 głosów za tym projektem
Zgłoś swój pomysł

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Ursynów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Parking przy Ratuszu Dzielnicy Ursynów (al. KEN 61)
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Opis projektu
Mieszkanki i mieszkańcy Ursynowa chcą mieć dostęp do żywności zdrowej, świeżej i możliwie jak najtańszej (kupowanej z jak najmniejszą ilością pośredników). W ramach projektu w okresie kwiecień-październik zostaną zorganizowane Niedzielne Targi Zdrowej Żywności. W okresie od kwietnia do października 2020 roku odbędzie się 12 edycji targów w godz. 9-15 na części parkingu przy Ratuszu Dzielnicy Ursynów.

Stoiska handlowe zostaną zlokalizowane na części południowo-zachodniej parkingu, natomiast część bliższa budynku będzie służyć za miejsca parkingowe dla uczestników targu - organizacja targów byłaby wzorowana na tej z targów organizowanych w 2019 roku w tym samym miejscu.

Handel na targu odbywałby się według następujących ogólnych zasad:
1) stoiska zorganizowane po dwóch stronach części parkingu bardziej oddalonej od budynku Ratusza - razem ok.170 metrów stoisk - możliwość zorganizowania nawet do 40 stanowisk handlowych
2) min. 60% stoisk stanowią sprzedawcy żywności (owoce, warzywa, przyprawy, pieczywo, wędliny,sery, nabiał, miody, przetwory...)
3) inne stoiska, w tym mała gastronomia, nie stanowią więcej niż 40%
4) w przypadku stanowisk z żywnością - sprzedawcy są albo producentami wystawianego towaru, albo bezpośrednio współpracują z producentami (bez pośredników) - najlepiej, gdyby posiadali odpowiednie certyfikaty zdrowej żywności
5) stoiska są organizowane bezpośrednio przez samych sprzedawców
6) warunki uczestnictwa dla sprzedawców uregulowane zostaną przez Zarząd Dzielnicy odpowiednim regulaminem
7) targowi może towarzyszyć tzw. "pchli targ" /„wyprzedaż garażowe”, czyli możliwość detalicznej sprzedaży/wymiany używanych rzeczy.

Lokalizacja targu na parkingu przy Ratuszu Dzielnicy jest wskazana ze względu na doskonałe skomunikowanie tego miejsca (centrum dzielnicy, droga rowerowa wzdłuż al. KEN, kilka linii autobusowych, metra, miejsca parkingowe, parking P&R).

Organizatorem targu będzie Urząd Dzielnicy Ursynów, który do jego obsługi wynajmie operatora odpowiedzialnego za: dobór wystawców, rozstawienie wystawców, służby porządkowe, toalety, sprzątanie po zamknięciu targu, akcję informacyjno - promocyjną.

Targi zdrowej żywności organizowane są m.in. w Gdańsku (Gdański Bazar Natury) lub Krakowie (Targi Ekosfera Mateczny, Targ Pietruszkowy), a od 2019 również przed ratuszem Dzielnicy Ursynów. Tego typu przedsięwzięcia w centralnym punkcie miasta. np. przy ratuszu lub na rynku, nie są czymś wyjątkowym. Takie targi odbywają się m.in. w Brugii, Zittau, Paryżu, Konstancji i w wielu innych miejscach na świecie.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Mieszkanki i mieszkańcy Ursynowa chcą miejsca, w którym mogą kupić zdrową i świeżą żywność przy zachowaniu konkurencyjnego poziomu cenowego. Organizacja Niedzielnych Targów Zdrowej Żywności przez Urząd Dzielnicy będzie realizacją tych postulatów.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
- służby porządkowe (2 osoby, 8 godzin) – 500,00 zł
- sprzątanie + wywóz śmieci – 500,00 zł
- 2 toalety przenośne – 500,00 zł
- obsługa organizacyjna (w tym znalezienie sprzedawców) - 1 500,00 zł
- akcja informacyjno – promocyjna oraz inne akcje wspomagające promocję (np. : degustacje) – 2200,00 zł
- ubezpieczenie – 100,00 zł
- doposażenie wystawców np.: ławy, najazdy – 500,00 zł

Koszt jednego targu to: 5800,00 zł brutto
Koszt projektu i wykonania 2 flag promocyjnych - 400 zł brutto
RAZEM (12 niedziel) = 70 000,00 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
70 000,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Dzięki projektowi mieszkańcy dzielnicy będą mieli nowe miejsce do zaopatrywania się w świeżą i zdrową żywność bezpośrednio od producentów.

Modyfikacje

Oddano 1518 głosów za tym projektem
Zgłoś swój pomysł Wyślij pytanie do autora

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany