Nowy chodnik i drzewa wyciszające na granicy Ursynowa oraz Mokotowa

1297
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / W trakcie realizacji
Pomysł na rok 2020
Autor pomysłu Piotr Ciara
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
669 245 zł
Kategoria
  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska
Poziom zgłaszanego projektu
ogólnomiejski
Oddano 11145 głosów za tym projektem

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnomiejski
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Chodnik i teren zieleni po prawej stronie jezdni prowadzącej z ul. Puławskiej w Dolinę Służewiecką w kierunku wschodnim (działki 1/1 z obrębu 11001, 32 z obrębu 10414, 2 z obrębu 11001)
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Fragment lokalizacji projektu wchodzi na teren Dzielnicy Mokotów, jednak zdecydowana większość znajduje się na Ursynowie i dotyczy Ursynowa
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Opis projektu
Styk ul. Puławskiej i Doliny Służewieckiej przez wiele lat należał do miejsc bardzo zaniedbanych i niechętnie odwiedzanych. W ostatnich latach w tej okolicy dużo się zmieniło: nowy piękny park na terenach dawnych działek, odtworzenie stawu przy pętli tramwajowej, dwa przejazdy rowerowe pod ul. Puławską, nasadzenia drzew w Dolinie Służewieckiej, wyremontowana ścieżka rowerowa i chodnik wzdłuż Puławskiej. Jednak wciąż jest jeszcze trochę do zrobienia.

Niniejszy projekt pozwoli jeszcze bardziej poprawić jakość przestrzeni publicznej w tym miejscu, a w szczególności:
1) wyciszy je od ruchu samochodowego w Dolinie Służewieckiej,
2) zauważalnie poprawi jakość infrastruktury rowerowej i pieszej w tym miejscu

W ramach projektu zostaną wykonane następujące działania:
- wymiana nawierzchni chodnika na nową nawierzchnię asfaltową na długości ok. 600 metrów
- utworzenie ciągu pieszo-rowerowego na długości ok. 420 metrów, łączącego drogę dla rowerów przy Puławskiej z droga dla rowerów w Parku im. Romana Kozłowskiego
- nasadzenie dorodnych tuj (200-250 cm) na długości ok. 250 metrów (w sumie ok. 500 sztuk)
- nasadzenie 30 drzew o minimalnym obwodzie 16-18 cm
- nasadzenie ok. 150 metrów krzewów wzdłuż jezdni Doliny Służewieckiej
- demontaż schodów oraz ok. 30 metrów nieużywanego chodnika przy jezdni Doliny Służewieckiej i w to miejsce nasadzenie trawnika
- ustawienie 5 ławek
- ustawienie 5 koszy na śmiecie

Lokalizacja poszczególnych działań została oznaczona na załączonej mapie.
Uzasadnienie realizacji projektu
Niniejszy projekt poprawia jakość przestrzeni w okolicy styku ul. Puławskiej i Doliny Służewieckiej. Dzięki przeprowadzonym w ostatnich latach w okolicy inwestycjom teren ten cieszy się rosnącą popularnością wśród mieszkańców. W ramach projektu zostanie poprawiona część terenu, która w tej chwili pozostaje najbardziej zaniedbana. Dodatkowo, nasadzenia tuj i krzewów wzdłuż jezdni poprawią wyciszenie północnej części Parku im. Romana Kozłowskiego na Ursynowie.

Charakterystyka

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Koszty:
Remont nawierzchni ciąg pieszo rowerowy:
410m [dł.] x 2,5m [szer.] = 1025m2 ~ 270 000,00zł + 10% roboty dodatkowe = 297 000,00zł
Wymiana chodnika 400m2 ~ 106 000,00zł + 10% roboty dodatkowe = 116 600,00zł
Projekt Budowlany, Stała Organizacja Ruchu: 35 000,00zł
Zieleń Nasadzenie 30 drzew koszt(obwód pnia 16-18cm): 30 000zł
Roczna Pielęgnacja Drzew: 5 400,00zł
Czasowa Organizacja Ruchu 5 000,00 zł
Demontaż Schodów 5 000,00 zł
Nasadzenie krzewów 250 mb około 500 tuj na wysokości 200cm – 50 000,00zł
Inwentaryzacja powykonawcza- 10 000,00zł
Koszty oczyszczania letniego i zimowego ZOM (lipiec – grudzień) : 58 800zł
Ustawienie 5 ławek z oparciem - 13 380zł.
Ustawienie 5 koszy na śmieci - 43 065 zł – 5 szt. (8 613,00 zł / szt.) wg. opinii ZOM do zadania z BO nr 66
Koszt Łączny to : 669 245,00zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
669 245,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Poprawa przestrzeni publicznej. Utworzenie ciągu pieszo rowerowego.

Modyfikacje

03.07.2019 14:32
Zespół Budżetu Partycypacyjnego w Centrum Komunikacji Społecznej
06.08.2019 14:35
Koordynator w Zarządzie Dróg Miejskich
Oddano 11145 głosów za tym projektem
Wyślij pytanie do autora

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Brawo bo to bardzo potrzebny projekt w tej okolicy!

    Jestem mieszkańcem ulicy Zawadowskiego i hałas niosący się od Doliny Służewieckiej jest nie do zniesienia a zdewastowany chodnik razi. Przeszkadza także brak ławek i koszy na śmieci.

    Życzymy powodzenia i będziemy głosować całą rodziną!
    Piotersuper  12.06.2019 16:43
  • Bardzo potrzebna inwestycja, ale niestety brak dalszej pielęgnacji nasadzeń prowadzi do ich szybkiej utraty. Posadzone nad Dolinką drzewa i krzewy w poprzednich 2 latach schna i chorują na potęge. Nikt ich nie pielęgnuje i nie usuwa chorych roslin.
    Ewa Eibl  06.09.2019 08:38
    • Zawsze się zastanawiam, czemu przy takich projektach nie proponuje się nasadzeń szybko rosnących, np. brzoza, dzika róża, topola, sumak octowiec (dwa ostatnie też szybko się rozpleniają).
      Użyszkodnik  17.09.2019 02:23
  • nawet nie wiecie jak sie cieszę że to jeden ze zwycięskich projektów ...bardzo dziękuję autorowi projektu za zgłoszenie i czekam czekam na szybką realizację projektu
    Meczet83slz  03.10.2019 20:39
    • Dziękuję za pozytywne spojrzenie. Oby projekt możliwie sprawnie został zrealizowany. Dobrej nocy a raczej już udanego wtorku!
      Piotr Adam Ciara  08.10.2019 00:03 Autor projektu
  • Chciałbym Wszystkim i zarazem Każdej oraz każdemu z osobna podziękować za udzielone zaufanie wyrażone głosami poparcia które osiągnęły liczbę pięciocyfrową
    Piotr Adam Ciara  08.10.2019 00:02 Autor projektu
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany