Ze względu na obowiązujący stan epidemii zmianie uległ harmonogram budżetu obywatelskiego na 2021 r.

Ocena projektów: 22 stycznia - 24 czerwca 2020 r.
Odwołania od wyników oceny: 24 czerwca - 14 sierpnia 2020 r., w tym składanie odwołań przez autorów od 24 do 30 czerwca 2020 r.
Głosowanie: 1 - 15 września 2020 r.
Ogłoszenie wyników głosowania: 30 września 2020 r.

więcej informacji

Modernizacja strefy do ćwiczeń przy metrze Kabaty – nawierzchnia

1887
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2020
Lokalizacja Ursynów
Autor pomysłu Anna J Pilecka
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
50 000 zł
Kategoria
  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna
  • sport
  • zieleń miejska
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Ursynów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Metro Kabaty, skwer aleja KEN róg Pala Telekiego
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
przy wyjściu z metra, obok wentylacji
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Opis projektu
W okolicy metra Kabaty istnieją trzy odrębne strefy do ćwiczeń dla dorosłych. Niestety tylko jedna z nich posiada odpowiednią nawierzchnię gumową.

Dla zapewnienia maksymalnej ochrony zdrowia podczas użytkowania strefy do ćwiczeń, bez ograniczania swobody ruchów i pomysłowości, proponuję zamontowanie nawierzchni z elastycznych płyt gumowych w formie płyt lub wylewki. Przepuszczalna struktura materiału i odpływy liniowe powodują, że nawierzchnie z płyt SBR są wodoprzepuszczalne, mrozoodporne i wyróżniają się wysoką wytrzymałością mechaniczną. Antypoślizgowe, wibroizolacyjne nawierzchnie elastyczne spełniają unijną normę PN-EN 1177, co oznacza, że wykazują wysokie właściwości amortyzacyjne, chroniąc dzieci przed konsekwencjami upadków. Ponadto posiadają certyfikat HIC oraz atest PZH. Dzięki dobrym parametrom technicznym, nawierzchnia z płyt SBR przez wiele lat niezawodnie pełni swoją funkcję. Wysokiej jakości płyty warstwowe z granulatu gumowego SBR są dostępne w kilku wariantach kolorystycznych i o różnych wymiarach: zarówno pod względem długości i szerokości, jak i grubości.

Koszt zawiera projekt, materiał, montaż, drobną zmianę aranżacji zieleni.
Uzasadnienie realizacji projektu
Obecna nawierzchnia to ziemia. Pod wpływem użytkowania i warunków atmosferycznych wokół urządzeń powstały doły, które wypełnia woda podczas deszczu. Nie jest to ani funkcjonalne, ani estetyczne. Dodatkowo strefa jest wykluczona z użytkowania podczas brzydkiej pogody.

Charakterystyka

Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Wstępny przybliżony kosztorys projektu:
- dokumentacja projektowa: ok. 5.000 zł,
- wykonanie robót budowlanych (wykonanie nawierzchni bezpiecznej z płyt gumowych): ok 43.000 zł,
- oznakowanie graficzne projektu z BO oraz koszty utrzymania projektu w roku realizacji: ok. 2.000 zł.
Razem: 50 000 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
50 000,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Poprawa jakości nawierzchni siłowni przy metrze Kabaty, co umożliwi korzystanie przy niesprzyjających warunkach pogodowych.
Konieczność ponoszenia kosztów utrzymania w kolejnych latach (przeglądy, naprawy pozagwarancyjne, utrzymanie czystości).

Modyfikacje

10.06.2019 23:48
Autor projektu

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Czy jest aż tak duże zainteresowanie - czy dużo osób korzysta? Ja widzę że takie miejsca świeca pustkami
    AleksandraKP  28.08.2019 13:36
    • Zainteresowanie jest spore. W tym miejscu stoją 3 zestawy / sekcje z różnymi urządzeniami do ćwiczeń w tym jeden do crossfitu. Każdy powstał z innego finansowania. Pomiędzy nimi nie ma dogodnego przejścia. Teren wokół jest ładny, bo zadbany przez okolicznych mieszkańców, co sprawia, że przyjemnie się tu spędza czas.W związku z tym, że obok jest ścieżka rowerowa to dodatkowo dodaje uczestników.
      Jedyny dyskomfort dla trenujących to niestety brak komfortu w okresie deszczowym, ponieważ robią się gigantyczne kałuże, które ciężko ominąć. I nawet jeden słoneczny dzień nie wysuszy tych dołów.
      W innym projekcie zgłosiłam obok jeszcze ściankę wspinaczkową, wtedy to byłby super komplex.
      Anna J Pilecka  28.08.2019 13:46 Autor projektu
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany