Ze względu na obowiązujący stan epidemii zmianie uległ harmonogram budżetu obywatelskiego na 2021 r.

Ocena projektów: 22 stycznia - 24 czerwca 2020 r.
Odwołania od wyników oceny: 24 czerwca - 14 sierpnia 2020 r., w tym składanie odwołań przez autorów od 24 do 30 czerwca 2020 r.
Głosowanie: 1 - 15 września 2020 r.
Ogłoszenie wyników głosowania: 30 września 2020 r.

więcej informacji

FABLAB COOKLAB przestrzeń na rodzinne gotowanie

1441
Dopuszczony do głosowania
Pomysł na rok 2021
Autor pomysłu Piotr Stryczyński
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
3 500 000 zł
Kategoria
  • edukacja
  • pomoc społeczna
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
ogólnomiejski
CookLab to unikatowy projekt z serii FabLabów na mapie stolicy. Pracownia kulinarna będzie dostępna dla wszystkich, którzy chcą nauczyć się gotować jak również zmienić swoje nawyki żywieniowe czy odkrywać smaki z całego świata. Kompletnie wyposażone kuchnie i sale pozwolą organizować warsztaty dla całych rodzin z dziećmi, seniorów oraz szkół.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnomiejski
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
lokal 33, ul. Targowa 66, Praga - Północ, Warszawa
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
CookLab to unikatowy projekt z serii FabLabów na mapie stolicy. Pracownia kulinarna będzie dostępna dla wszystkich, którzy chcą nauczyć się gotować jak również zmienić swoje nawyki żywieniowe czy odkrywać smaki z całego świata. Kompletnie wyposażone kuchnie i sale pozwolą organizować warsztaty dla całych rodzin z dziećmi, seniorów oraz szkół.
Opis projektu
Celem projektu jest stworzenie przestrzeni typu makerspace (z ang. przestrzeń twórcza) dla rozwijania aktywności kulinarnej, udostępnianej dla mieszkańców Warszawy.

Realizacja zadania nastąpi poprzez:
a) stworzenie przestrzeni inspirującej do świadomej zmiany stylu życia
b) propagowanie zasad zdrowego odżywiania
c) zapoznanie z potrawami z całego świata (poznawanie kultur)
d) rozwijanie kreatywności poprzez kulinarne eksperymentowanie
e) zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku
f) kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów
g) rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna
h) integracja międzypokoleniowa
i) wspieranie budowania pozytywnych więzi wśród mieszkańców stolicy poprzez dzielenie się wiedzą i doświadczeniem
j) budowanie społeczności realizującej wspólne projekty

Oferta obejmować będzie: warsztaty kulinarne, szkolenia dla przyszłych specjalistów kulinarnych np. uczniów szkół gastronomicznych, zasady savoir-vivre, miejsce spotkań znajomych na wspólne gotowanie, warsztaty - techniki gotowania i krojenia, warsztaty - kompozycje posiłków na talerzu, zajęcia na których uczestnicy eksperymentują z własnymi przepisami, zajęcia na których uczestnicy poznają przepisy z dawnych lat.

Koszty to głównie prace przygotowawcze w lokalu (150 tys. zł), remont (2,1 mln. zł) oraz wyposażenie (650 tys. zł) oraz inne koszty (600 tys. zł) . Jest już gotowy projekt architektoniczny z wizualizacjami.

Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Po sukcesie prowadzonych przez Centrum Wspierania Rodzin RW: FabLab Wbijaj! (stolarnia) i FabLab Pobite Gary! (muzyczny) oraz Kamera Akcja (filmowy) warto byłoby stworzyć kolejną przestrzeń do kreatywnego spędzania czasu. Projekt wpisuje się w potrzeby mieszkańców Warszawy, którzy nie mając czasu ani pomysłu na smaczne i zdrowe gotowanie, odżywiają się w sposób nieprzemyślany. Wspólna nauka gotowania będzie miała charakter edukacyjny, międzypokoleniowy oraz międzykulturowy.

Zależy nam na propagowaniu zdrowego stylu życia, wzrostu kompetencji społecznych oraz integracji lokalnej społeczności, polegającej na wymianie się doświadczeniami i wzajemnej pomocy.

Dodatkowo nasz projekt mieści się w historycznej kamienicy. W 1879 roku w lokalu przy ulicy Targowej 66 mieściła się Restauracja Praska, której właścicielem był Moszek-Majer Herszenkrug.
Lokal w późniejszym czasie został przemianowany na „Restaurację Gertrud”.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Prace przygotowawcze w lokalu 150 tys. zł,

remont lokalu 2,1 mln. zł

wyposażenie lokalu 650 tys. zł

koszty utrzymania, realizacji zajęć oraz materiałów 600 tys. zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
3 500 000,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Projekt wpisuje się w potrzeby mieszkańców Warszawy, którzy nie mając czasu ani pomysłu na smaczne i zdrowe gotowanie, odżywiają się w sposób nieprzemyślany. Wspólna nauka gotowania będzie miała charakter edukacyjny, międzypokoleniowy oraz międzykulturowy.

Projekt zakłada promowanie zdrowego stylu życia, wzrostu kompetencji społecznych oraz integracji lokalnej społeczności, polegającej na wymianie się doświadczeniami i wzajemnej pomocy.

Modyfikacje

05.06.2020 09:39
Wydział Wsparcia Dziecka i Rodziny w Biurze Pomocy i Projektów Społecznych
24.06.2020 08:42
Wydział Wsparcia Dziecka i Rodziny w Biurze Pomocy i Projektów Społecznych
24.06.2020 09:07
Wydział Wsparcia Dziecka i Rodziny w Biurze Pomocy i Projektów Społecznych

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany