Ze względu na obowiązujący stan epidemii zmianie uległ harmonogram budżetu obywatelskiego na 2021 r.

Ocena projektów: 22 stycznia - 24 czerwca 2020 r.
Odwołania od wyników oceny: 24 czerwca - 14 sierpnia 2020 r., w tym składanie odwołań przez autorów od 24 do 30 czerwca 2020 r.
Głosowanie: 1 - 15 września 2020 r.
Ogłoszenie wyników głosowania: 30 września 2020 r.

więcej informacji

Kulinarne wycieczki po Warszawie dla dzieci i młodzieży - wakacje 2021

1163
Dopuszczony do głosowania
Pomysł na rok 2021
Autor pomysłu Pawel Trzaska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
33 750 zł
Kategoria
  • edukacja
  • kultura
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
  • zdrowie
Poziom zgłaszanego projektu
ogólnomiejski
Jednodniowe wycieczki kulinarne dla dzieci w wieku 9-15 lat spędzających wakacje w domu. Warsztaty gotowania i wizyty u lokalnych producentów żywności, zwracające uwagę na sezonowość, niemarnowanie i różnorodność kulturową Warszawy.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnomiejski
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Cała Warszawa

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Jednodniowe wycieczki kulinarne dla dzieci w wieku 9-15 lat spędzających wakacje w domu. Warsztaty gotowania i wizyty u lokalnych producentów żywności, zwracające uwagę na sezonowość, niemarnowanie i różnorodność kulturową Warszawy.
Opis projektu
Projekt dla dzieci w wieku 9-15 lat przebywających w czasie wakacji w Warszawie. Jednodniowe wycieczki w kulinarnie ciekawe miejsca miasta powiązane z nauką gotowania. Bezpłatne dla dzieci zajęcia odbywać się będą w oparciu o opracowany scenariusz uwzględniający różne warunki pogodowe.

Adresaci: dzieci w wieku 9-15 lat mieszkające w Warszawie.
Czas trwania: 15 dni, od poniedziałku do piątku;
Każdego dnia w wycieczce weźmie udział 15 dzieci.
Całkowita liczba dzieci, które wezmą udział w projekcie 225.
Godziny trwania wycieczki: 9:00 - 17:00
Liczba osób prowadzących wycieczkę: 2
Sposób naboru: Rekrutacja uczestników będzie przeprowadzona na podstawie zgłoszeń, o przyjęciu decydować będzie kolejność zgłoszeń. Informacje o rekrutacji na wycieczki dostępne będą na stronach internetowych Urzędu m. st. Warszawy.
Sposób zapisu: mailowo. Jedno dziecko może wziąć udział maksymalnie w dwóch wycieczkach.

Każdego dnia 15 dzieci wcześniej zapisanych na zajęcia będzie odprowadzanych przez swoich opiekunów na miejsce zbiórki. Dzieci przygotują śniadanie z pomocą prowadzących. Po posiłku grupa wyruszy na wycieczkę komunikacją miejską. Każdego dnia dzieci odwiedzą miejsca związane z kulinariami. Mogą to być targi, piekarnie, sklepy z żywnością, ogrody, sady, gospodarstwa ekologiczne, producenci żywności, studio kulinarne, etc. Po powrocie z wycieczki dzieci z pomocą prowadzących przygotują obiad z wykorzystaniem produktów przywiezionych z wyprawy. Na zakończenie prowadzący podsumują z dziećmi wydarzenia dnia i omówią spostrzeżenia dzieci.
Warsztaty skupią się na kwestiach ekologii, niemarnowania, lokalności i sezonowości produktów.
Rodzice odbiorą dzieci o godz. 17:00.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Bardzo wiele dzieci pozostaje przez część wakacji w domach. Związane jest to z trybem wyjazdów wakacyjnych i przerw między nimi, a czasami wynika z sytuacji materialnej. Edukacja kulinarna jest ważnym elementem przygotowania do życia. Niemarnowanie jedzenia, sezonowość i lokalność stają się coraz ważniejsze w obliczu dynamicznych zmian klimatycznych. Uczenie dzieci i młodzieży wrażliwości na dobrostan środowiska oraz łączenia go ze zdrowym trybem życia jest kluczowe dla ich funkcjonowania w przyszłości. Wspólne gotowanie sprzyja otwieraniu się przez dzieci na produkty lokalne i nowe smaki i zachęca do samodzielnego podejmowania mądrych decyzji żywieniowych.
Wizyty na targach, w piekarniach i u producentów żywności pokażą różnorodność kultur mieszkańców Warszawy i pomogą kształtować dobre relacje społeczne. Jednocześnie wpłyną na wiedzę i postawy wobec lokalnych społeczności, historii i tradycji.

Charakterystyka

Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Opracowanie scenariusza uwzględniającego różne warunki pogodowe 1000,00 zł
Przeprowadzenie rekrutacji i aktualizacji harmonogramu 500,00 zł
Przeprowadzenie jednego warsztatu wraz z kosztami: wynagrodzenia dwóch trenerów, zapewnienia materiałów warsztatowych, biletów wstępu, produktów oraz sprzętu potrzebnego do poprowadzenia warsztatów 15x2150,00 zł=32250 zł
Łącznie 33750,00 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
33 750,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Niemarnowanie jedzenia, sezonowość i lokalność stają się coraz ważniejsze w obliczu dynamicznych zmian klimatycznych. Uczenie dzieci i młodzieży wrażliwości na dobrostan środowiska oraz łączenia go ze zdrowym trybem życia jest kluczowe dla ich funkcjonowania w przyszłości. Wspólne gotowanie sprzyja otwieraniu się przez dzieci na produkty lokalne i nowe smaki i zachęca do samodzielnego podejmowania mądrych decyzji żywieniowych.
Wizyty na targach, w piekarniach i u producentów żywności pokazują różnorodność kultur mieszkańców Warszawy i pomagają kształtować dobre relacje społeczne. Jednocześnie wpływają na wiedzę i postawy wobec lokalnych społeczności, historii i tradycji.

Modyfikacje

21.01.2020 10:21
Autor projektu
21.01.2020 10:22
Autor projektu

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany