Ze względu na obowiązujący stan epidemii zmianie uległ harmonogram budżetu obywatelskiego na 2021 r.

Ocena projektów: 22 stycznia - 24 czerwca 2020 r.
Odwołania od wyników oceny: 24 czerwca - 14 sierpnia 2020 r., w tym składanie odwołań przez autorów od 24 do 30 czerwca 2020 r.
Głosowanie: 1 - 15 września 2020 r.
Ogłoszenie wyników głosowania: 30 września 2020 r.

więcej informacji

HYDROFUN: Rewitalizacja hydroforni przy ul. Gąbińskiej

1141
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / Zrealizowano
Pomysł na rok 2017
Lokalizacja Bielany
Słodowiec
Autor pomysłu Katarzyna Korczak
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
280 000 zł
Kategoria
  • przestrzeń publiczna
  • sport
  • inna
  • rekreacja
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Oddano 303 głosów za tym projektem
Projekt ma na celu ożywienie nieczynnej hydroforni stojącej pomiędzy blokami przy ul. Gąbińskiej, która niszczeje z roku na rok szpecąc okolicę. Można przywrócić ją do życia odświeżając z zewnątrz i tworząc miejsce przyjazne mieszkańcom z nastawieniem na rekreację oraz nadając jej konkretną funkcję (podziemny parking na rowery).

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
19.04.2019 11:39

W ramach projektu wyremontowano nieczynną hydrofornię stojącą pomiędzy blokami przy ul. Gąbińskiej - usunięto maszyny hydrauliczne, przebudowano zejście do hydroforni, a w środku zamontowano 50 stojaków rowerowych. Na przyległym terenie ustawiono ławki i stoły oraz zamontowano urządzenia zabawowe dla dzieci.
Aby przechowywać swój rower w hydroforni trzeba podpisać regulamin oraz pokryć koszt dorobienia kluczy do zamków. Szczegółowych informacji udziela Spółdzielnia "Przedwiośnie" - http://www.przedwiosnie.com.pl/.

Jednostka odpowiadająca za realizację: Wydział Infrastruktury dla Dzielnicy Bielany

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Bielany
Obszar objęty pomysłem:
Słodowiec
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
ul. Gąbińska 20
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Hydrofornia znajduje się pomiędzy ulicą Gąbińską, blokiem mieszkalnym numer 20 oraz dyskontem Biedronka.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt ma na celu ożywienie nieczynnej hydroforni stojącej pomiędzy blokami przy ul. Gąbińskiej, która niszczeje z roku na rok szpecąc okolicę. Można przywrócić ją do życia odświeżając z zewnątrz i tworząc miejsce przyjazne mieszkańcom z nastawieniem na rekreację oraz nadając jej konkretną funkcję (podziemny parking na rowery).
Opis projektu
Projekt zakłada rewitalizację nieczynnej hydroforni i oddanie jej mieszkańcom do użytku, by stanowiła integralną część życia osiedlowego. W skład projektu wchodzi zaaranżowanie wnętrza na parking na rowery, dostępny dla mieszkańców spółdzielni mieszkaniowej "Przedwiośnie" (każda osoba posiadająca klucz będzie zapisana na liście) oraz przemiana dachu i otoczenia hydroforni w miejsce atrakcyjne wizualnie z nastawieniem na rekreację.

Z zewnątrz:
Dostosowanie zejścia do hydroforni tak, żeby można było wprowadzać rower (stworzenie rampy), pokrycie dachu nową nawierzchnią, powstanie wygodnego wejścia na dach hydroforni (schody - trybuny), zakomponowanie zieleni otoczenia i małej architektury (ławki, donice na rośliny, urządzenia rekreacyjne) tak, żeby tworzyły przyjazne miejsce. Duży nacisk projektu powinien być nałożony na estetykę oraz trwałość materiałów elementów budujących przestrzeń (zwłaszcza nawierzchnia dachu oraz mała architektura), a także : na spójność estetyczną i użytkową przestrzeni, w skład której wchodzą powierzchnie zewnętrzne hydroforni (z wyszczególnieniem dachu), komunikację dachu z otoczeniem oraz atrakcyjne zaaranżowanie z otoczeniem.

Wewnątrz:
Demontaż i usunięcie maszyn hydraulicznych, przystosowanie wnętrza do składowania rowerów. Montaż stojaków na rowery o wymiarach systemowych, wygodnych w użytkowaniu. Projekt wnętrza uwzględniać będzie dobrą komunikację i wprowadzanie rowerów do środka.

W razie wątpliwości co do rozwiązań projektowych zespół Hydrofun chętnie będzie służył radą i pomocą. Ze względu na założenie wysokiej jakości, kluczowym kryterium przetargowym nie może na żadnym etapie być wyłącznie najniższa cena, ponieważ efektem takich działań jest niska jakość realizowanego projektu.
Uzasadnienie realizacji projektu
Hydrofornia stoi pomiędzy blokami, nikt z niej nie korzysta i na skutek czasu i zmiennych warunków pogodowych z roku na rok jej stan techniczny i wizualny jest coraz gorszy. Jednocześnie dla wielu mieszkańców przechowywanie rowerów w mieszkaniach czy piwnicach jest problematyczne. Dopóki stan hydroforni nie jest tak zły, że jedyną opcją jest kosztowna rozbiórka można ją przemienić na obiekt estetyczny i praktyczny, który poprawi jakość tej przestrzeni i na pewno umili codzienność osiedlową tych, którzy przechodzą obok niej codziennie albo patrzą na nią z okna.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Roboty budowlane związane z przygotowaniem hydroforni do nowej funkcji, z uwzględnieniem realizacji dokumentacji projektowej - 75 000zł

Roboty budowlane związane z otoczeniem hydroforni (w tym wymiana nawierzchni), z uwzględnieniem realizacji dokumentacji projektowej - 110 000zł

Zakup i monraż wyposażenia hydroforni oraz elementów infrastruktury zewnętrznej - 95 000zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
280 000,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
TAK
Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach
koszty: sprzątania , energii do oświetlenia pomieszczenia oraz otoczenia, utrzymania zieleni, bieżących remontów oraz konserwacji
Szacunkowy roczny koszt eksploatacji:
10 000,00 zł

Modyfikacje

15.01.2016 14:27
Autor projektu
15.01.2016 19:33
Autor projektu
22.01.2016 08:59
Koordynator w dzielnicy Bielany

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Jesteśmy bardzo ciekawi. Kibicujemy.
    Rembielinska  15.01.2016 17:20
  • Bardzo fajny pomysł
    Anna Saperska  26.01.2016 21:39
  • Super, super, ...
    Marzena Sosnowska-Słowik  27.01.2016 13:23
  • Dziękujemy za pozytywne komentarze. Jednocześnie zachęcamy do śledzenia naszego profilu na FB oraz naszej strony internetowej, gdzie będziemy umieszczać wiadomości o naszym projekcie.

    www.facebook.com/projekthydrofun/
    www.hydrofun-warszawa.pl/

    Bardzo liczymy również na głosy zainteresowanych :)
    dariuszvuhong  15.02.2016 12:14
  • Moim zdaniem powinna być możliwość skorzystania z tej hydroforni nie tylko przez mieszkańców spółdzielni mieszkaniowej Przedwiośnie. Co z nowo powstałymi inwestycjami w okolicy? Wątpliwość mam również do bezpieczeństwa pozostawionych tam rowerów.
    demolition89  28.04.2016 13:51
    • Oczywiście część zewnętrzna nowej hydroforni tj. dach hydroforni, trybuny, plac z elementami małej architektury były by dostępne dla wszystkich, ponieważ są to miejsce publiczne. Jestem pewny, iż wszyscy okoliczni mieszkańcy będą tam mile widziani :)

      Natomiast wnętrze hydroforni, jako parking rowerowy z oczywistych względów byłby bardziej przeznaczony dla najbliższych mieszkańców. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to nie miałbym tu większych obaw. Jest kilka efektywnych sposobów (np. oddzielne zamykane boxy w środku, personalizowanie chipy zamiast zwykłych kluczy czy system monitoringu) mogących zabezpieczyć tą przestrzeń. Oczywiście w pewnym stopniu również zwykłe ludzkie zaufanie oraz uczciwa podstawa odgrywają tu znaczenie. Tak czy inaczej jest również wiele przykładów gdzie takie parkingi rowerowe działają bezpiecznie oraz bez żadnych zastrzeżeń.
      dariuszvuhong  01.05.2016 23:46
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany