Ze względu na obowiązujący stan epidemii zmianie uległ harmonogram budżetu obywatelskiego na 2021 r.

Ocena projektów: 22 stycznia - 24 czerwca 2020 r.
Odwołania od wyników oceny: 24 czerwca - 14 sierpnia 2020 r., w tym składanie odwołań przez autorów od 24 do 30 czerwca 2020 r.
Głosowanie: 1 - 15 września 2020 r.
Ogłoszenie wyników głosowania: 30 września 2020 r.

więcej informacji

Warsztaty gotowania bez mięsa dla pracowników kuchni warszawskich przedszkoli i szkół

1768
Trwa ocena
Pomysł na rok 2021
Autor pomysłu Agnieszka Majcher-Teleon
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
40 000 zł
Kategoria
  • edukacja
Poziom zgłaszanego projektu
ogólnomiejski
Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu warsztatów dla pracowników kuchni warszawskich szkół i przedszkoli na temat jak zdrowo i pożywnie gotować bez mięsa.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnomiejski
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Wszystkie chętne publiczne szkoły i przedszkola posiadające własne stołówki i zatrudniające pracowników

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu warsztatów dla pracowników kuchni warszawskich szkół i przedszkoli na temat jak zdrowo i pożywnie gotować bez mięsa.
Opis projektu
Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu warsztatów dla kucharek i intendentek warszawskich szkół i przedszkoli na temat jak zdrowo i pożywnie gotować bez mięsa, za to wykorzystaniem bogactwa kuchni roślinnej (warzywa, strączki, ziarna).
W chwili obecnej w stołówce przeciętnej warszawskiej placówki edukacyjnej 3 razy serwowane jest mięso (nie licząc zup gotowanych na mięsnych wywarach), 1 raz ryba i raz danie wegetariańskie, którym najczęściej się potrawy mączne z nabiałem i/lub owocami (typu kluski z serem, truskawkami, naleśniki, piergi itp.). Jednocześnie, aby utrzymać relatywnie niską cenę obiadu mięso zakupywane do stołówek musi pochodzić z masowej hodowli i nie zawsze jest najwyższej jakości. Celem warsztatów byłoby stworzenie listy produktów i potraw, które bazując na produktach roślinnych stanowiłyby alternatywę do mięsa i znanych już potraw jarskich, które nie są zbyt drogie i które można przygotować po przeszkoleniu w każdej stołówce, a następnie przeszkolenie intendentek i kucharek w zakresie przygotowywania takich potraw.

Warsztaty składałyby się ze szkolenia intendentek (1 dzień) oraz kucharek (1 dzień). Zajęcia odbywałyby się albo na miejscu w szkole/przedszkolu (szkolenia stanowiskowe - dla kucharek), albo poza miejscem pracy (dla intendentek, oraz dla kucharek - jeśli będzie odpowiednie zaplecze kuchenne) .

Celem byłoby wprowadzenie w każdej stołówce co najmniej jednego dodatkowego obiadu w tygodniu, który nie zawierałby mięsa, bazowałby natomiast na produktach warzywnych, strączkowych itp.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Stołówkowe jadłospisy zawierają dużo potrwa mięsnych, a potrawy z kuchni roślinnej są bardzo rzadkie. Dzieci niejedzące z różnych powodów mięsa są poszkodowane. Samo mięso pochodzi z masowej hodowli i często nie jest najwyższej jakości. Taka dieta nie jest najzdrowsza. Brak na stołówkach potraw bazujących na warzywach wynika częściowo z braku umiejętności kucharek i braku przepisów, które umożliwiałyby smacznie i sprawnie przygotowywać takie potrawy w warunkach szkolno-przedszkolnych stołówek.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Szacunkowy koszt realizacji projektu:
40 000,00 zł

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Fajny projekt, niech się dzieje #wegerewolucja od najmłodszych lat :)
    wandagrudzien  21.01.2020 23:37
  • Przydałoby się.. jestem przerażona ilością mięcha serwowanego w przedszkolu ;)
    EwaHenry  22.01.2020 08:26
  • Bardzo potrzebny projekt. Świetny pomysł.
    Ewa Kempa  22.01.2020 09:39
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany