Więcej warzyw, poproszę! Warsztaty kuchni roślinnej dla rodzin

1177
Dopuszczony do głosowania
Pomysł na rok 2021
Autor pomysłu Iga Pietrusińska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
75 000 zł
Kategoria
  • edukacja
  • ochrona środowiska
Poziom zgłaszanego projektu
ogólnomiejski
Wyraź opinię na temat tego pomysłu

Pobierz plakat promujący projekt

A5 A4 A3
Rodzinne warsztaty kulinarne oparte na kuchni roślinnej. Praktyczne porady i sprawdzone przepisy, które przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnomiejski
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Cała Warszawa

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Rodzinne warsztaty kulinarne oparte na kuchni roślinnej. Praktyczne porady i sprawdzone przepisy, które przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny.
Opis projektu
30 warsztatów dla 450 osób - dorosłych i dzieci
Czas trwania warsztatu: 120 minut.

Inspirujące warsztaty kulinarne dla rodzin, które chcą włączać do codziennej diety więcej warzyw. Podczas warsztatów, odbywających się w miejscu wyposażonym w kuchnię, warszawiacy nauczą się jak przygotowywać sezonowe, proste posiłki wykorzystując dostępne lokalnie warzywa. Warsztaty odbywać się będą w oparciu o opracowany scenariusz. Zajęcia prowadzić będą edukatorzy kulinarni posiadający doświadczenie w prowadzeniu warsztatów, którzy wiedzą jak zachęcić nawet najbardziej opornych do zdrowego jedzenia. Wspólne gotowanie to doskonała okazja dla najmłodszych do zapoznania się z wybranymi produktami i technikami, a dla dorosłych do spojrzenia na warzywa z zupełnie nowej perspektywy. Wszyscy uczestnicy po zakończeniu warsztatów otrzymają przepisy, którymi z łatwością będą mogli posłużyć się w domowym zaciszu.

Nieodpłatne warsztaty dostępne będą dla mieszkańców Warszawy od lutego do połowy grudnia 2021 r.

Zapisy na zajęcia odbywać się będą do wyczerpania limitu wolnych miejsc w danym miesiącu. Decydować będzie kolejność zgłoszeń. Można uczestniczyć tylko w jednym warsztacie. Informacja o możliwości zapisów pojawi się na stronach Urzędu m.st. Warszawy. Każdy warsztat odbędzie się w 15 osobowej grupie.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Dieta oparta na produktach roślinnych korzystnie wpływa na zdrowie, środowisko i domowy budżet. Zmiany klimatyczne zachęcają, ale też zmuszają nas do podejmowania bardziej rozważnych decyzji zakupowych. Jedzenie produktów dostępnych lokalnie przyczynia się do minimalizowania śladu węglowego związanego z transportem. Choć warzywa powinny stanowić połowę tego, co jemy, wielu dorosłych i dzieci niechętnie po nie sięga.

Warsztaty mają na celu zmianę w myśleniu o warzywach i ich zastosowaniu w kuchni. Garść praktycznych porad i przepisów, które zostaną zaprezentowane na warsztatach zainspiruje dorosłych do przygotowywania potraw kuchni roślinnej, które będą smakować wszystkim domownikom, a jednocześnie nie będą obciążać domowego budżetu. Włączenie dzieci w proces przygotowania posiłków wspiera wytwarzanie dobrych nawyków żywieniowych oraz korzystnie wpływa na poczucie samodzielności, sprawczości i odpowiedzialności.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Opracowanie scenariusza 1000,00 zł
Przeprowadzenie rekrutacji i aktualizacji harmonogramu 500,00 zł
Przeprowadzenie jednego warsztatu wraz z kosztami: wynagrodzenia dwóch trenerów, zapewnienia materiałów warsztatowych, produktów oraz sprzętu potrzebnego do poprowadzenia warsztatów 30x2200,00 zł=66000,00 zł
Obsługa sali 30x250 zł=7500,00 zł
Łącznie 75000,00 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
75 000,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Warsztaty mają na celu zmianę w myśleniu o warzywach i ich zastosowaniu w kuchni. Garść praktycznych porad i przepisów, które zostaną zaprezentowane na warsztatach zainspiruje dorosłych do przygotowywania potraw kuchni roślinnej, które będą smakować wszystkim domownikom, a jednocześnie nie będą obciążać domowego budżetu. Włączenie dzieci w proces przygotowania posiłków wspiera wytwarzanie dobrych nawyków żywieniowych oraz korzystnie wpływa na poczucie samodzielności, sprawczości i odpowiedzialności.

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany