Jadłodzielnia w Śródmieściu

1172
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski
Pomysł na rok 2021
Lokalizacja Śródmieście
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
67 500 zł
Kategoria
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Oddano 1508 głosów za tym projektem
Głównym celem działania Jadłodzielni jest zapobieganie marnowania jedzenia oraz edukacja. W Jadłodzielni znajduje się lodówka i szafki, gdzie każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Śródmieście
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
ul. Twarda 1
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Głównym celem działania Jadłodzielni jest zapobieganie marnowania jedzenia oraz edukacja. W Jadłodzielni znajduje się lodówka i szafki, gdzie każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem.
Opis projektu
Jadłodzielnia to punkt usprawniający dzielenie się żywnością, udostępniania jej nadwyżek chcącym ją wykorzystać. Wszyscy zainteresowani mogą przekazywać do punktu żywność, której nie są w stanie zagospodarować. Mogą też bezpłatnie poczęstować się tym, co wcześniej przynieśli inni. Szybko i anonimowo.
Do Jadłodzielni można przynosić produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia i są fabrycznie zapakowane. W punkcie można zostawić również zapakowane pieczywo, warzywa i owoce. Nie należy pozostawiać produktów z surowego mięsa, nabiału czy jaj, a także produktów otwartych czy po terminie ważności.
O Jadłodzielnię dba Opiekun, który codziennie sprawdza jej stan oraz porządkuje. Jadłodzielnia jest oznaczona plakatami informacyjnymi a także udostępniony jest szczegółowy regulamin funkcjonowania tego miejsca. Opiekun prowadzi również akcje promocyjne, które pozwolą na dotarcie do jak największej liczby odbiorców.
Ważnym elementem funkcjonowania Jadłodzielni jest również działalność edukacyjna. Zaplanowano prowadzenie warsztatów i spotkań w duchu Zero Waste.

Jadłodzielnia będzie dostępna od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-16.00.

Kosztorys:
- opiekun Jadłodzielni – 11 miesięcy x 5500 zł = 60 500,00 zł
- warsztaty edukacyjne – 6 warsztatów x 1000 zł = 6 000,00 zł
- materiały promocyjne – 1 000 zł
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Jadłodzielnia to przede wszystkim miejsce dzięki któremu zmniejszymy ilość wyrzucanego jedzenia, ale również realna pomoc dla osób potrzebujących. Aby skorzystać z produktów nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń.
Dodatkowa wartość projektu to działania edukacyjne, które mogą przyczynić się do zmiany sposobu traktowania jedzenia.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
kosztorys projektu:
opiekun Jadłodzielni 60500 zł
6 warsztatów edukacyjnych x 1000 - 6000 zł
materiały promocyjne 1000 zł
razem 67500 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
67 500,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Skutkiem projektu jest racjonalne wykorzystanie żywności przez mieszkańców Śródmieścia (unika się w ten sposób marnotrawstwa żywności). Jadłodzielnia jest także miejscem edukującym i wskazującym, jak wykorzystywać żywność by jej nie marnować.

Modyfikacje

16.06.2020 13:53
Koordynator w Dzielnicy Śródmieście

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Biorąc całą ideologie dzielenia się posiłkami oraz żywnością to stanowczo zawyżony jest koszt "opiekuna jadłodzielni" .
    CzarnaPantera  11.09.2020 10:12
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany