Estetyzacja szczytu Kopy Cwila

2103
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / Zrealizowano
Pomysł na rok 2017
Lokalizacja Ursynów
Ursynów Wysoki Północny
Autor pomysłu Konrad Wąsikiewicz
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
34 700 zł
Kategoria
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Oddano 1667 głosów za tym projektem
Kopa Cwila jest symbolem Ursynowa. Jej szczyt, będący wisienką na torcie owego symbolu jest od lat zaniedbany - ze zbocza wystają okropne betonowe kloce, deszcz zmienia wydeptaną ścieżkę w rzekę błota, ławeczka stojąca w tym miejscu jest podniszczona. Nadajmy szczytowi Kopy formę na jaką zasługuje - estetycznego, reprezentacyjnego miejsca Ursynowa.

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
07.05.2018 16:18

Wykonano dokumentację projektową. Przeprowadzono procedurę wyboru wykonawcy i wprowadzono wykonawcę prac budowlanych w teren. W związku ze zwiększonym zakresem prac wynikającym z konieczności usunięcia większej niż zakładano ilości gruzu, prace zostały ukończone wiosną 2018 roku. W ramach projektu skuto i usunięto beton ze szczytu kopy, zamontowano ławkę i kosz na śmieci oraz wykonano ścieżkę i zasiano trawę.

Jednostka odpowiadająca za realizację: Wydział Infrastruktury dla Dzielnicy Ursynów

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Ursynów
Obszar objęty pomysłem:
Ursynów Wysoki Północny
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Park im. Romana Kozłowskiego (kwadrat - Zaolziańska, Dolina Służewiecka, Koński Jar, Surowieckiego).
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Ursynów Północny - szczyt kopy Cwila (park im. Romana Kozłowskiego)
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Kopa Cwila jest symbolem Ursynowa. Jej szczyt, będący wisienką na torcie owego symbolu jest od lat zaniedbany - ze zbocza wystają okropne betonowe kloce, deszcz zmienia wydeptaną ścieżkę w rzekę błota, ławeczka stojąca w tym miejscu jest podniszczona. Nadajmy szczytowi Kopy formę na jaką zasługuje - estetycznego, reprezentacyjnego miejsca Ursynowa.
Opis projektu
Kopa Cwila jest symbolem Ursynowa. Miejscem w którym chodzimy na spacery, relaksujemy się, spędzamy czas z rodziną i znajomymi. Jej szczyt, będący\wisienką na torcie owego symbolu (a zarazem jedynym w okolicy punktem z panoramą), jest od lat zaniedbany - ze zbocza wystają okropne betonowe elementy, deszcz zamienia ścieżkę w rzekę błota, a sama ławeczka jest podniszczona. Przede wszystkim usuńmy owe betonowe płyty, będące pozostałością funkcjonującego jeszcze w PRL mini-wyciągu narciarskiego. Wydeptaną ścieżkę zastąpmy bardziej estetycznym podłożem, które jednocześnie będzie odporne na deszcz. Postawmy tam też nową ławeczkę, która po pierwsze - nie będzie się rozlatywać, po drugie - będzie najzwyczajniej ładniejsza niż obecny, toporny kloc. Nadajmy szczytowi Kopy formę na jaką zasługuje - estetycznego, reprezentacyjnego miejsca Ursynowa.
Uzasadnienie realizacji projektu
Celem realizacji projektu jest przywrócenie świetności reprezentacyjnemu miejscu dzielnicy.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Skucie i usunięcie betonu ze szczytu - 3000 zł
Powierzchnia szczytu i ścieżka z Hanse Grand (182 m^2) - 27 300 zł
Humusowanie gleby i zasianie trawy na glebie poza ścieżką - 1 400 zł
Ławka i jej montaż - 3 000 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
34 700,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
TAK
Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach
Remonty, czyszczenie, usuwanie graffiti i malowania ławki, pielęgnacja nawierzchni, sprzątanie i w okresie zimowym dodatkowo odśnieżanie i uszorstnianie nawierzchni piaskiem.
Szacunkowy roczny koszt eksploatacji:
1 800,00 zł
Oddano 1667 głosów za tym projektem
Wyślij pytanie do autora

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Projekt potrzebny i zdecydowanie z kategorii tych "do realizacji", choć chyba znacznie niedoszacowany. Tutaj jednak z pewnością pomogą urzędnicy. Proponowałbym wykorzystanie nawierzchni tartanowej oraz budowie schodków prowadzących wzdłuż wydeptanej obecnie ścieżki, jako że podejście jest dosyć strome i może stanowić barierę dla niektórych piechurów. :)
    Maciej Jednoralski  24.01.2016 19:42
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany