Ze względu na obowiązujący stan epidemii zmianie uległ harmonogram budżetu obywatelskiego na 2021 r.

Ocena projektów: 22 stycznia - 24 czerwca 2020 r.
Odwołania od wyników oceny: 24 czerwca - 14 sierpnia 2020 r., w tym składanie odwołań przez autorów od 24 do 30 czerwca 2020 r.
Głosowanie: 1 - 15 września 2020 r.
Ogłoszenie wyników głosowania: 30 września 2020 r.

więcej informacji

"Zdrowy przedszkolak" - cykl spotkań edukacyjnych dla rodziców przedszkolaków z zakresu żywienia i gotowania.

916
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / Zrealizowano
Pomysł na rok 2017
Lokalizacja Włochy
Wysokie Okęcie
Autor pomysłu Beata Michoń
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
5 750 zł
Kategoria
  • edukacja
  • zdrowie
  • inna
  • czas wolny
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Oddano 108 głosów za tym projektem
Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu bezpłatnych spotkań dla rodziców posiadających dzieci w wieku przedszkolnym, w celu rozwinięcia umiejętności kulinarnych rodziców, nabycia przez nich wiedzy na temat naturalnych metod wspomagania odporności u dzieci i radzenia sobie z infekcjami, jak również propagowania prozdrowotnych zachowań wśród najmłodszych. Zajęcia odbywać się będą w godzinach popołudniowych.

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
23.11.2017 16:01
W ramach projektu odbyło się 8 spotkań poświęconych zdrowemu odżywianiu.
Jednostka odpowiadająca za realizację: Wydział Oświaty, Sportu i Wychowania dla Dzielnicy Włochy

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Włochy
Obszar objęty pomysłem:
Wysokie Okęcie
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Przedszkole nr 78
Radarowa 4A
02-137 Warszawa
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Przedszkole nr 78 posiada salę, w której będą odbywały się zajęcia.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu bezpłatnych spotkań dla rodziców posiadających dzieci w wieku przedszkolnym, w celu rozwinięcia umiejętności kulinarnych rodziców, nabycia przez nich wiedzy na temat naturalnych metod wspomagania odporności u dzieci i radzenia sobie z infekcjami, jak również propagowania prozdrowotnych zachowań wśród najmłodszych. Zajęcia odbywać się będą w godzinach popołudniowych.
Opis projektu
Projekt "Zdrowy przedszkolak" zakłada organizację raz w miesiącu w godzinach popołudniowych spotkań dla osób posiadających dzieci, bądź wnuki w wieku przedszkolnym.

"Zdrowy przedszkolak" to cykl 10 spotkań, gdzie każde spotkanie będzie poświęcone innej tematyce prozdrowotnej. Pierwsza połowa spotkania będzie poświęcona teorii, druga natomiast, wiedzy praktycznej oraz wspólnemu tworzeniu jadłospisów. Uczestnicy dowiedzą się jak komponować posiłki dla najmłodszych, aby były zdrowe, smaczne i atrakcyjne dla maluchów. Poznają podstawy żywienia zgodnie z porami roku i lokalnością produktów. Nauczą się jak przygotowywać zdrowe słodkości w domu. Zdobędą wiedzę na temat żywienia według medycyny chińskiej
i gotowania według pięciu przemian. Nauczą się także czytania etykiet produktów spożywczych. Celem spotkań jest również nauka używania ziół, przypraw i naturalnych produktów w kuchni, a unikania produktów szkodliwych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Uczestnicy zdobędą również wiedzę, jak w naturalny sposób wspomagać zdrowie i odporność najmłodszych, jakie domowe sposoby stosować w przypadku infekcji i chorób, jak również, jak rozpoznać i skutecznie leczyć występujące u dzieci pasożyty. Każdy z uczestników otrzyma w trakcie spotkania przykładowe przepisy dotyczące określonego tematu.

Tematyka 10 spotkań:
1. Śniadanie dla przedszkolaka
2. Wspomaganie odporności
3. Przyprawy i zioła w kuchni
4. Słodycze smaczne i zdrowe
5. Dziecko alergik
6. Jedz sezonowo i lokalnie
7. Przyjęcie urodzinowe
8. Gotowanie wg 5 przemian
9. Zdrowe przekąski
10. Odżywanie dla mózgu

Osoba prowadząca spotkania to dietetyk specjalizujący się w żywieniu dzieci, ale przede wszystkim praktyk, który sam stosuje się do wszelkich zaleceń żywieniowych, jak również w ten sposób karmi swoje dzieci. Dodatkowy wymóg to znajomość dietetyki TMC, ziół oraz umiejętność gotowania według pięciu przemian.

Projekt "Zdrowy przedszkolak" ma na celu zapoznanie rodziców dzieci, opiekunów i dziadków ze zdrowymi i zróżnicowanym formami żywienia małych dzieci. Celem kursu jest to aby talerz malucha był kolorowy, kuszący smakami, różnorodnością, a posiłki dla każdego dziecka były codzienną przyjemnością. Aby popularne powiedzenie "przez żołądek do serca" nabrało też dodatkowego znaczenia "przez żołądek do zdrowia".
Uzasadnienie realizacji projektu
Inwestycja w zdrowie i żywienie dzieci jest bezcenna. Zdrowe i dobrze odżywione dzieci szybciej się uczą, wykazują większą kreatywność, opuszczają mniej zajęć przedszkolnych, a tym samym nie wymagają opieki rodziców w czasie choroby. Zdrowy przedszkolak to szczęśliwy przedszkolak, który jest ciekawy świata, otwarty na nowości zarówno w życiu, jak i na talerzu. Warto inwestować już na tym etapie w najmłodszych, którzy lada moment będą młodzieżą, a później dorosłymi zakładającymi własne rodziny.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Czas trwania spotkania to 90 minut.
20 zł /uczestnik x 25 uczestników x 10 zajęć = 5000 zł
50 zł / wynajęcie sali x 10 spotkań = 500 zł
20 zł / opłata pracownika zostającego w przedszkolu po godzinach x 10 spotkań = 200 zł
Znakowanie projektu 50 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
5 750,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
NIE

Dokumenty

Karty oceny

Modyfikacje

22.01.2016 09:51
Koordynator w Dzielnicy Włochy
18.04.2016 09:56
Koordynator w Dzielnicy Włochy
25.04.2016 10:06
Anna Romanowicz
25.04.2016 10:08
Anna Romanowicz

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany