Parking dla rowerów przy PKP Rembertów

2199
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / Zrealizowano
Pomysł na rok 2017
Lokalizacja Rembertów
Autor pomysłu Karolina Wiśniewska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
37 500 zł
Kategoria
  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
ogólnodzielnicowy
Oddano 553 głosów za tym projektem
Budowa parkingu dla rowerów przy stacji PKP Warszawa - Rembertów.

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
08.01.2020 15:42

W rejonie stacji PKP Rembertów ustawiono wiatę rowerową na 12 rowerów, stojaki dla rowerów na kilkadziesiąt rowerów oraz stację naprawy rowerów. Dodatkowo posadzona została zieleń.

Jednostka odpowiadająca za realizację: Zarząd Dróg Miejskich

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnodzielnicowy
Dzielnica:
Rembertów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
wzdłuż ul. Cyrulików, południowo-zachodni narożnik działki nr 114/4 obręb 30925 przy al. gen A. Chruściela "Montera" 1/3, przy deptaku łączącym ul. Cyrulików z ul. Strażacką na tyłach sklepu LIDL, w miejscu dawnej stacji paliw Orlen
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Parking zlokalizowany bezpośrednio przy stacji kolejowej umożliwiającej dogodną komunikację z centrum Warszawy. Jednocześnie bezpośrednio przy wyjściu z przedłużonego tunelu przejścia dla pieszych wyjścia ze stacji kolejowej oraz ciągu pieszego tzw. skrótu pomiędzy ulicami Cyrulików a Strażacką.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Budowa parkingu dla rowerów przy stacji PKP Warszawa - Rembertów.
Opis projektu
Budowa parkingu dla rowerów na 30 stanowisk z częściowym zadaszeniem w bezpośrednim sąsiedztwie stacji kolejowej Warszawa – Rembertów przy wyjściu z nowobudowanego (2016) wyjścia z podziemnego przejścia. Zlokalizowany przy oświetlonym (II połowa 2016) przejściu pomiędzy ulicami Cyrulików a Strażacką, na tyłach sklepu LIDL, w miejscu dawnej stacji paliw Orlen. Połowa stanowisk z zadaszeniem, druga połowa bez zadaszenia. Ilość stanowisk 30, z czego 15 z zadaszeniem.
Projekt zakłada zastosowanie ekologicznej nawierzchni utwardzonej z odpowiednim drenażem zapobiegającym zbieraniu się wód opadowych w miejscu pozostawiania rowerów. Wykonane stoiska uwzględniać będą swoją szerokością możliwość posadowienia większej niż zakładana liczby rowerów. Dodatkowo obszar parkingu zostanie ogrodzony żywopłotem i zostaną posadzone rośliny okrywowe, płożące oraz pnącza wyznaczające barierę wzorową od budynku mieszkalnego al. Chruściela 1/3.
Uzasadnienie realizacji projektu
Rowery pozostawiane w sąsiedztwie stacji kolejowej przymocowywane są do urządzeń bezpieczeństwa ruchu, w tym do barierek ochronnych wzdłuż pasa drogowego. Specjalne przeznaczone miejsce do pozostawiania rowerów sprzyjać będzie pozostawianiu jednośladów nie stwarzającego zagrożenia bezpieczeństwa dla pieszych i użytkowników drogi.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
2 500 zł Stojak rowerowy 45 stopni na 15 stanowisk
20 000 zł Wiata rowerowa na 15 stanowisk (zadaszone)
5 000 zł Zakup roślin i wykonanie nasadzeń
10 000 zł Wykonanie zielonej nawierzchni utwardzonej wraz z drenażem
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
37 500,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
TAK
Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach
Koszty utrzymania i napraw stojaków. Koszty pielęgnacji roślin i konserwacji nawierzchni zielonej.
Szacunkowy roczny koszt eksploatacji:
2 000,00 zł

Modyfikacje

19.04.2016 11:47
Koordynator w Zarządzie Dróg Miejskich
Oddano 553 głosów za tym projektem
Wyślij pytanie do autora

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany