Ze względu na obowiązujący stan epidemii zmianie uległ harmonogram budżetu obywatelskiego na 2021 r.

Ocena projektów: 22 stycznia - 24 czerwca 2020 r.
Odwołania od wyników oceny: 24 czerwca - 14 sierpnia 2020 r., w tym składanie odwołań przez autorów od 24 do 30 czerwca 2020 r.
Głosowanie: 1 - 15 września 2020 r.
Ogłoszenie wyników głosowania: 30 września 2020 r.

więcej informacji

Modernizacja placu zabaw za Warusem ul. Kopcińskiego 9/Nugat 4

872
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2017
Lokalizacja Ursynów
Ursynów Wysoki Północny
Autor pomysłu Adelajda
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
329 637 zł
Kategoria
  • kultura
  • przestrzeń publiczna
  • edukacja
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Projekt zakłada modernizację poprzez całkowitą odnowę osiedlowego placu zabaw, który jest głównym miejscem spotkań dzieci i ich opiekunów. Powstanie miejsce zabawy i rekreacji rozwijające aktywność fizyczną na bezpiecznych urządzeniach i podłożu, oraz ogrodzonym terenie. Zestaw ławek umożliwi odpoczynek w cieniu drzew. Teren będzie dostępny dla wszystkich bez ograniczeń czasowych.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Ursynów
Obszar objęty pomysłem:
Ursynów Wysoki Północny
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
ul. Nugat 4 Warszawa
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Działka ewidencyjna nr 18/3, obręb nr 11020. Na tyłach pawilonu handlowego przy ul. Nugat 4 pomiędzy blokiem znajdującym się przy ul. Kopcińskiego 9 a Szkołą Podstawową nr 343 imienia Matki Teresy z Kalkuty.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt zakłada modernizację poprzez całkowitą odnowę osiedlowego placu zabaw, który jest głównym miejscem spotkań dzieci i ich opiekunów. Powstanie miejsce zabawy i rekreacji rozwijające aktywność fizyczną na bezpiecznych urządzeniach i podłożu, oraz ogrodzonym terenie. Zestaw ławek umożliwi odpoczynek w cieniu drzew. Teren będzie dostępny dla wszystkich bez ograniczeń czasowych.
Opis projektu
Projekt zakłada kompleksowe odnowienie placu zabaw przy ulicy Kopcińskiego 9/ Nugat 4.
W trakcie realizacji projektu zostanie wymienione podłoże, oraz większość elementów wyposażenia.
Pojawią się nowoczesne, spełniające normy bezpieczeństwa urządzenia przystosowane dla młodszych (2 – 5 lat) oraz starszych (6-14 lat) dzieci.
Na zmodernizowanym placu zabaw znajdą się:
1. Piaskownica – serce placu zabaw i największa atrakcja dla najmłodszych użytkowników. Ze względu na liczbę odwiedzających plac zabaw maluchów odpowiednio przestronna, by każdy mógł swobodnie się bawić. Dodatkowo obudowana w atrakcyjną formę i wyposażona w siedziska dla opiekunów.
2. Domek – miejsce zabaw rozwijające dziecięcą wyobraźnię i kreatywność, w zależności od potrzeby może być: domem, sklepem, fortem, lub tajną bazą.
3. Karuzela – element niezbędny na każdym placu zabaw – miejsce współpracy i integracji zarówno dla młodszych jak i starszych dzieci.
4. Huśtawki – jedna dla młodszych, druga dla starszych dzieci, oraz tzw. bocianie gniazdo umożliwiające wspólną zabawę kilku użytkowników.
5. Bujaki – 4 rodzaje pozwalające na indywidualną i wspólną z innym dzieckiem zabawę.
6. Zestaw zjeżdżalni – wyposażony w 2 zjeżdżalnie, drabinki, ścianę wspinaczkową oraz tunel. Element podzielony na strefy dostosowane do umiejętności dzieci w różnym wieku.
7. Drabinka – uchwyty i skręcone drogi wspinania pomagają rozwijać sprawność fizyczną starszych użytkowników placu.
8. Lina zjazdowa – ogromna atrakcja dla starszych dzieci umożliwiająca przejazd 20 m na siedzisku zamontowanym tuż nad ziemią.

W celu poprawy bezpieczeństwa oraz higieny na terenie całego placu zabaw pojawi się bezpieczne podłoże wykonane z poliuretanu, a jego grubość zostanie dostosowana do poszczególnych urządzeń.

Pamiętając o potrzebach opiekunów zostanie zwiększona liczba ławek rozstawionych w różnych częściach placu zabaw. Dbając o czystość na terenie zostaną umieszczone 2 zadaszone kosze na śmieci. Ogrodzenie pozostanie bez zmian, jednak wymienione zostaną furtki.

Dotychczasowy plac zabaw jest miejscem integracji i wspólnych zabaw. Po modernizacji będzie głównym miejscem spotkań i integracji lokalnej społeczności.
Uzasadnienie realizacji projektu
Plac zabaw powstał na początku lat osiemdziesiątych i nie przechodził do dnia dzisiejszego generalnego remontu. Część urządzeń nie spełnia norm bezpieczeństwa, a nierówna powierzchnia placu zabaw zagraża zdrowiu najmłodszych użytkowników.
Dodatkowo w najbliższej okolicy nie ma powszechnie dostępnego, dużego placu zabaw, natomiast w sąsiedztwie znajduje się Szkoła Podstawowa, przedszkole i liczne osiedla mieszkaniowe. Stworzenie w tej lokalizacji atrakcyjnego miejsca przestrzeni publicznej da możliwość spotkań i integracji lokalnych społeczności poprawiając jakość i bezpieczeństwo spędzania wolnego czasu. Jednocześnie przyczyni się do poprawy kondycji fizycznej dzieci, pozytywnie wpłynie na wizualne walory otoczenia, oraz stanie się miejscem spotkań grup multi-pokoleniowych.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
1. Demontaż i wywóz elementów obecnego placyku – 5 000 zł
2. Przygotowanie podłoża, dostawą i położenie powierzchni bezpiecznej wykonanej z poliuretanu– 195 000 zł
3. Zakup urządzeń z dostawą i montażem – 128 337 zł
4. Wymiana furtek z montażem – 1300 zł
Szczegółowa specyfikacją graficzna urządzeń opisanych powyżej urządzeń w załączniku nr 1.
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
329 637,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
TAK
Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach
- konserwacja urządzeń i powierzchni
- wymiana piasku w piaskownicy
- sprzątanie placu zabaw
- przeglądy okresowe
Szacunkowy roczny koszt eksploatacji:
1 000,00 zł

Modyfikacje

09.06.2016 10:27
Koordynator w dzielnicy Ursynów
09.06.2016 10:28
Koordynator w dzielnicy Ursynów

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Dobry pomysł! Ten plac zabaw wygląda dziś dość żałośnie. Mam tylko taką sugestię - może zamiast pianki poliuretanowej - piasek (można od razu zejść trochę z kosztów) a zamiast zestawu różnych gotowych zabawek zbudować tam duży statek piracki, gdzie można zamontować trapy i liny do wspinania i zjeżdżania, drabinki, pomieszczenia, gdzie można się schować itd. Żeby rodzice/opiekunowie nie musieli koniecznie brodzić w piasku można zbudować drewniane ścieżki/trapy w strategicznych kierunkach. Większych rozmiarów statek będzie jednocześnie dawał cień dzieciom bawiącym się bezpośrednio w piasku, o co dziś tam ciężko.
    Agnieszka Majcher-Teleon  17.01.2016 00:46
  • Pomysł na zmianę bardzo dobry, ale bez poliuretanowej nawierzchni. Popieram pomysł Agnieszki Majcher - Teleon. Podobny plac zabaw widziałam w Piasecznie.
    Magdalenad  22.06.2016 08:20
  • Bardzo przykry jest fakt, że nie potraficie Państwo współzawodniczyć na zasadach fair play. Zrywanie plakatów innych projektów z tego samego obszaru jest działaniem podłym i bardzo prymitywnym, aczkolwiek skutecznym, by wyeliminować "konkurencję".
    Agnieszka Mierzewska  24.06.2016 12:40
    • Pani Agnieszko, z przykrością przeczytałam Pani komentarz zarzucający mi, iż zrywam plakaty innych projektów z tego samego obszaru. Nigdy tego nie zrobiłam. Jedyny plakat jaki zdjęłam to plakat promujący MÓJ własny projekt, który odkleił się po ulewnym deszczu i wyglądał nieestetycznie. Insynuacja zawarta w Pani komentarzu jest tym bardziej przykra, że zarówno moja rodzina jak i ja głosowaliśmy również na Pani projekt. Uważam że w tym głosowaniu chodzi o to, żeby któryś z placów zabaw w naszej okolicy został odnowiony, a dzieci miały się gdzie bawić. Pula pieniędzy przeznaczona w tym roku w ramach Budżetu Partycypacyjnego na obszar Ursynów Wysoki Północny jest tak duża, że można śmiało zagłosować na kilka projektów. Pozdrawiam.
      Adelajda  24.06.2016 14:19 Autor projektu
    • Szanowna Pani,
      Jeśli moje podejrzenia są bezzasadne, to najmocniej przepraszam.
      Dość zaskakujące jest jednak, że w wielu miejscach, gdzie powieszone były dwa plakaty obok siebie, po krótkim czasie znikał tylko nasz.
      Ponadto zdarzało się też, że nasz plakat był przewieszany w celu umieszczenia Państwa plakatu...

      Dla mnie ta sprawa jest bardzo żenująca i przykra, ponieważ nie spodziewałam się takiej "walki plakatowej". Tym bardziej, że moje zdanie jest tożsame z wyrażonym przez Panią i my również głosowaliśmy na Państwa projekt, uznając dobro społeczności lokalnej jako wartość priorytetową.
      Pozdrawiam.
      Agnieszka Mierzewska  24.06.2016 17:35
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany