708 - Bezpieczna droga do szkoły i przedszkola - Skwer na ul. ZWM bez parkowania samochodów.

22.01.2017 01:23 Niewybrany w głosowaniu
awatar Tomasz Wałkuski
autor projektu
Paweł Perzyna
współautor

Celem projektu jest utworzenie skweru na placyku (górnym) przylegającym bezpośrednio do wejścia do szkoły na ul ZWM -założenie klombów, zasadzenie krzewów, uporządkowanie terenu, postawienie ławek. Chcemy, by górny placyk był zamknięty dla ruchu samochodowego, zapewniał jedynie dojazd dla służb (straży pożarnej i karetki) do budynku ZWM 7 oraz szkoły.

Oddane głosy

603

Kategoria projektu

  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska

Koszt całkowity projektu

152 600,00 zł

Dzielnica

Ursynów


Charakter projektu

Lokalny, Ursynów Wysoki Północny


Lokalizacja projektu

ulica ZWM, placyk (górny) przylegający do szkoły i bloku ZWM 7 oraz budynków ZWM 9 i 11 .

Istotne informacje o lokalizacji

Z biegiem lat placyk ten przekształcił się z osiedlowego skwerku w dziki parking i plac manewrowy. Tym samym dzieci pozbawione zostały bezpiecznej drogi do szkoły, a okoliczni mieszkańcy wygodnego dojścia do sklepu czy pawilonów handlowych. Dotychczasowe próby zapewnienia bezpieczeństwa nie spełniają swojej funkcji - dzieci nadal muszą przeciskać się między samochodami. Estetyka placyku również ucierpiała i z dawnej przestrzeni wspólnej i zieleni pozostały plac zastawiony samochodami i utrudniającymi przejście słupkami.



Zasady korzystania z efektu realizacji projektu przez ogół mieszkańców

Skwer będzie terenem ogólnodostępnym dla ruchu pieszego.

Pełny opis projektu

Celem projektu jest stworzenie przyjaznego terenu, który będzie zaspokajać potrzeby mieszkańców i społeczności szkolnej - tak jak było to przewidziane w projekcie Ursynowa Północnego.
Miejsce to ma potencjał, by stać się miejscem spotkań, fragmentem ciągu spacerowego wzdłuż ZWM (taką też ma mieć funkcję według powstającego MPZP).

Pojawi się nowa zieleń, stara poddana zostanie rewitalizacji. Ustawione zostaną ławki/drewniane siedziska oraz wyremontowane zostaną dotychczasowe ogrodzenia trawników i donice przed samą szkołą.

Zamknięcie placyku dla parkowania samochodów zmniejszy ruch na ZWM od południa i tym samym ul. ZWM będzie bezpieczniejsza - szczególnie dla dzieci idących do/ze szkoły.

Dotychczasowe kroki zmierzające do zapewnienia bezpieczeństwa nie spełniły swojej funkcji.

a) Postawione na wniosek rady rodziców SP 319 słupki
b) znak zakazu wjazdu dla osób na górny placyk, dla osób niebędących mieszkańcami
c) słupki przy schodach między placykiem średnim a najwyższym
d) słupki na chodniku wzdłuż drogi między budynkami ZWM 11 i 13

Dlatego konieczne jest fizyczne zagrodzenie dojazdu do placyku (zapory metalowe). Aby straż pożarna/karetka mogła dojechać od południa i północy część schodów przekształćmy w zjazd (ograniczony zaporami) dzięki temu ułatwione będzie również wejście na placyk dla osób starszych, niepełnosprawnych a także osób z wózkami dziecięcymi i zakupowymi.

Dotychczasowe działania nie poprawiły bezpieczeństwa dzieci, są natomiast utrudnieniem dla mieszkańców - szczególnie dla osób starszych, osób niepełnosprawnych, rodziców małych dzieci (także w wózkach) i klientów pawilonów handlowych.

Dla osób obecnie korzystających z górnego placyku jako parkingu proponowane są miejsca postojowe:

a) wzdłuż ulicy Jastrzębowskiego (150 metrów od placyku)
c) na parkingu przy Jastrzębowskiego, za budynkiem ZWM 7 - 110 metrów od szkoły

Sugerujemy, by dla rodziców przywożących dzieci do szkoły i przedszkola wyznaczona została pula krótkoterminowych miejsc parkingowych w ustalonych godzinach porannych (np 7-9) i popołudniowych (np 13-16). Celem jest usprawnienie parkowania.
Dodatkowo proponujemy stworzenie zachęt w szkole i przedszkolu, by dzieci mogły bezpiecznie dochodzić do szkoły pieszo, oraz dojeżdżać rowerem czy hulajnogą.


Uzasadnienie dla realizacji projektu

Obecny wygląd i funkcja placyku nie spełnia potrzeb mieszkańców, placówek oświatowych i stwarza niebezpieczeństwo dla dzieci uczęszczających do szkoły i przedszkola (nadmierny ruch samochodów).

Istnieje także ryzyko, że odpowiednie służby (straż, pogotowie), nie będą mogły dotrzeć na czas do placówek oświatowych, gdyż dojazd jest utrudniony przez parkujące samochody.
Obecnie estetyka placyków pozostawia wiele do życzenia.
Więcej szczegółów na stronie internetowej http://www.sp319rr.pl/.
W stosunku do zeszłorocznej edycji BP ograniczyliśmy projekt do górnego placyku według sugestii rodziców z Rady Rodziców. W poprzednim roku na nasz projekt zagłosowało ponad 800 osób, więc liczymy, że w tym roku się uda!

Wstępny kosztorys projektu wraz z wyszczególnieniem jego składowych

koszt projektu - 25 000zł
roślinność -40 000zł
ławki/siedziska okalające zieleń - 50 000zł
kosze na śmieci - 2 szt x 1000zł = 2000zł
latarnie LED - 3 szt x 10000zł=30 000zł
stojaki rowerowe- 10szt x 400zł= 4000zł
mała stacja do samodzielnej naprawy roweru =1000zł
zapory ograniczające wjazd - 2 sztuki x 300zł=600zł

Całkowity koszt projektu: 152 600,00 zł

Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?

TAK


Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach

sprzątanie - jak dotychczas
utrzymanie zieleni - 5000


Szacunkowy roczny koszt eksploatacji: 5 000,00 zł

Modyfikacje



Komentarze (5)

  • Tom 1024  05.05.2017 00:24
    A może sky park ... skoro chcemy ograniczenia miejsc parkingowych i utrudnienia sposobu dowozu dzieci do szkoły to chociaż niech to będzie coś dla dzieci a nie dla kustoszy piwka.
  • Tomasz Wałkuski  17.05.2017 21:21 Autor projektu
    Witam,

    chodzi właśnie o to, by dzieci bezpiecznie mogły dotrzeć do szkoły - teraz jest to niemożliwe z powodu manewrujących samochodów.
    Skatepark byłby dobrym pomysłem, ale chyba nie pod oknami mieszkańców bloku ZWM 7, gdyż taka atrakcja generuje hałas.
  • Tom 1024  19.05.2017 08:45
    Bezpieczeństwo można poprawić niższym kosztem: zamykając górny parking szlabanem o co mieszkańcy bloku nr 7 występowali już jakiś czas temu do spółdzielni ... niestety nie wyrażono na to zgody.

    Chciałbym również zaznaczyć, że jako mieszkaniec bloku nr 7 o projekcie dowiedziałem się przypadkiem a osoby z którymi rozmawiam również są zdziwieni takim pomysłem. Dlatego odnoszę ważenie, że zawarte w projekcie słowo "mieszkańcy" nie odnosi się do mieszkańców budynku nr 7.
  • Tomasz Wałkuski  19.05.2017 10:25 Autor projektu
    Szanowny Panie,

    tak jak napisałem Panu(?) w mailu chodzi nie tylko o bezpieczeństwo ale także o estetykę i funkcjonalność tego miejsca. Samo zamknięcie szlabanem placyku nie rozwiązałoby problemu tego miejsca - placyk nadal byłby brzydkim parkingiem, z którego korzystałaby nieliczna część mieszkańców.
    Napisałem Panu również w mailu, że współautorem projektu jest mieszkaniec bloku ZWM 7 i projekt był konsultowany zarówno z mieszkańcami tego bloku, innych bloków, spółdzielnią a także radą rodziców ze szkoły 319.
  • Tomasz Wałkuski  18.07.2017 23:27 Autor projektu
    mimo wszystko - dziękujemy za oddane głosy!

Zaloguj się, aby komentować.