Poszerzenie chodnika przy CNK

63
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / Zrealizowano
Pomysł na rok 2018
Lokalizacja Śródmieście
Autor pomysłu Sławomir Kądalski
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
30 000 zł
Kategoria
  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
ogólnodzielnicowy
Oddano 753 głosów za tym projektem
Poszerzenie chodnika wzdłuż ulicy Wybrzeże Kościuszkowskie (od Centrum Nauki Kopernik do Mostu Świętokrzyskiego) kosztem przewymiarowanych miejsc parkingowych prostopadłych do niego. W chodniku dodatkowo umiejscowione są latarnie i słupki syrenki, które znacznie zawężają swobodną przestrzeń przechodniom. Duże natężenie ruchu- w pobliżu metro, CNK, bulwary oraz Muzeum Sztuki Nowoczesnej (w budowie).

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
23.01.2019 13:50

W ramach projektu wykonano poszerzenie chodnika przy Centrum Nauki Kopernik.

Jednostka odpowiadająca za realizację: Zarząd Mienia m. st. Warszawy

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnodzielnicowy
Dzielnica:
Śródmieście
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Wybrzeże Kościuszkowskie 20
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
w pobliżu znajdują się: Centrum Nauki Kopernik stacja metra Centrum Nauki Kopernik bulwary Elektrownia Powiśle osiedle Nowe Powiśle Menolly Muzeum sztuki Nowoczesnej- aktualnie na etapie budowy
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Poszerzenie chodnika wzdłuż ulicy Wybrzeże Kościuszkowskie (od Centrum Nauki Kopernik do Mostu Świętokrzyskiego) kosztem przewymiarowanych miejsc parkingowych prostopadłych do niego. W chodniku dodatkowo umiejscowione są latarnie i słupki syrenki, które znacznie zawężają swobodną przestrzeń przechodniom. Duże natężenie ruchu- w pobliżu metro, CNK, bulwary oraz Muzeum Sztuki Nowoczesnej (w budowie).
Opis projektu
Poszerzenie chodnika kosztem przewymiarowanych miejsc parkingowych pozwoli mieszkańcom, osobom odwiedzającym Centrum Nauki Kopernik, bulwary oraz w niedalekiej przyszłości Muzeum Sztuki Nowoczesnej na swobodnie przemieszczanie się. Dodatkowo przyczyni się do znacznego ograniczenia niszczenia terenów zielonych przyległych bezpośrednio do niego.
Uzasadnienie realizacji projektu
Chodnik ten jest mocno obciążony ruchem pieszych. Prowadzi m.in. do metra, Centrum Nauki Kopernik oraz wielu mieszkań na Powiślu. W jego świetle znajdują się latarnie oraz słupki "syrenki" zawężając jednocześnie użytkową powierzchnię. Prostopadle do niego wyznaczone są miejsca parkingowe, które zdecydowanie są przewymiarowane. Auta (pomimo długich miejsc parkingowych) przodami zastawiają dodatkowo chodnik, często uniemożliwiając pieszym ruch. Osoby na wózkach inwalidzkich zmuszone są przemieszczać się po trawniku.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
demontaż kostki, demontaż istniejących krawężników, wyrównanie terenu,przesunięcie słupków, ułożenie kostki oraz obsadzenie krawężników- koszt szacunkowy 30.000 zł.
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
30 000,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
NIE

Dokumenty

Modyfikacje

05.01.2017 13:17
Autor projektu
09.06.2017 12:04
Koordynator w Dzielnicy Śródmieście
Oddano 753 głosów za tym projektem
Wyślij pytanie do autora

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany