Nowe miejsca parkingowe na Osiedlu Astronautów (ul. Zarankiewicza)

1376
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / W trakcie realizacji
Pomysł na rok 2018
Lokalizacja Włochy
Wysokie Okęcie
Autor pomysłu Małgorzata Brzózka
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
23 225 zł
Kategoria
  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna
  • parkingi
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Oddano 183 głosów za tym projektem
Projekt zakłada budowę 3 miejsc parkingowych przy ul. Zarankiewicza 2, przed pawilonem sklepu spożywczego.

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
03.01.2019 15:32

W celu wyboru wykonawcy zadania na początku 2018 r. zostały ogłoszone dwa przetargi, jednak nie udało się wybrać oferty, ponieważ żadna nie spełniała kryteriów.

W międzyczasie Zespół Infrastruktury na wniosek mieszkańców podjął działania dot. wyznaczenia w tym samym rejonie miejsc dla niepełnosprawnych. Zgodnie z sugestią Biura Polityki Mobilności i Transportu został wykonany wspólny projekt organizacji ruchu dla realizacji obu zamierzeń. W związku z powyższym konieczne jest wykonanie projektu budowlanego z uwagi na infrastrukturę podziemną, co skutkuje wydłużeniem terminu realizacji do 2019 r.

Jednostka odpowiadająca za realizację: Zespół Inwestycji dla Dzielnicy Włochy

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Włochy
Obszar objęty pomysłem:
Wysokie Okęcie
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Pas drogowy przy ul. Zarankiewicza 2 (trawnik pomiędzy sklepem spożywczym a jezdnią).
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Działka, na której planowane są miejsca parkingowe należy do m.st. Warszawy (działka ew. nr 24 z obrębu 20407).
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt zakłada budowę 3 miejsc parkingowych przy ul. Zarankiewicza 2, przed pawilonem sklepu spożywczego.
Opis projektu
Projekt zakłada budowę 3 miejsc parkingowych o wymiarach 2,5m x 5m.

Miejsca parkingowe planowane są w obrębie pustego trawnika znajdującego się pomiędzy pawilonem sklepu spożywczego przy ul. Zarankiewicza 2 a jezdnią ulicy. Miejsca byłyby prostopadłe do jej osi. Budowa miejsc parkingowych wymagałaby przesunięcia chodnika wiodącego wzdłuż ul. Zarankiewicza pod pawilon sklepowy. W związku z tym niezbędna będzie budowa ponad 60m2 chodnika (o szerokości minimum 1,5m).

Do projektu załączone są zdjęcia lokalizacji miejsc parkingowych wykonane w styczniu 2017 r.
Uzasadnienie realizacji projektu
Osiedle mieszkaniowe przy ul. Astronautów od lat boryka się z niedoborem miejsc parkingowych. Problem potęguje m.in. bliska lokalizacja lotniska (niektórzy podróżni wykorzystują teren osiedla jako bezpłatny parking na czas wylotu). Na dzień dzisiejszy nie ma rozwiązań by to uniemożliwić, a miały już miejsce zdarzenia m.in. w postaci przebijania opon samochodom o pozawarszawskich tablicach rejestracyjnych. Dodatkowe miejsca parkingowe w podanej lokalizacji (miejscu, gdzie budowa praktycznie nie niesie za sobą strat w zieleni) byłyby dla mieszkańców ułatwieniem i przyczyniłyby się do zmniejszenia konfliktów pomiędzy mieszkańcami a kierowcami spoza osiedla korzystającymi z różnych powodów z lokalnych miejsc parkingowych.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Budowa miejsc parkingowych: 3200 zł x 3 = 9 600 zł
Budowa chodnika: 125 zł x 65 m2 = 8125 zł
Przygotowanie projektu = 5 000 zł
oznakowanie projektu ( tablica informacyjna ) = 500 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
23 225,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
TAK
Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach
odśnieżanie, oczyszczanie, bieżąca konserwacja
Szacunkowy roczny koszt eksploatacji:
800,00 zł

Modyfikacje

01.02.2017 13:25
Koordynator w Dzielnicy Włochy
08.05.2017 13:47
Zespół Inwestycji dla Dzielnicy Włochy
Oddano 183 głosów za tym projektem
Wyślij pytanie do autora

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Nie mogąc się skontaktować z osobą, która zadała mi pytanie przez formularz kontaktowy (informacja o błędnym adresie e-mail) pozwalam sobie odpowiedź umieścić publicznie, w komentarzu do mojego projektu.

    Pytanie brzmiało: Dzień dobry, dlaczego nikt nie pomyślał o parkingu pod wiaduktem na skrzyżowaniu ulic: Sasanki, Hynka, Żwirki i Wigury.

    Odpowiedź: chciałam poinformować, że temat parkingu pod wspomnianym wiaduktem nie jest mi obcy. Jeśli chodzi o budżet partycypacyjny, to taki pomysł nie mógłby być pozytywnie rozpatrzony, gdyż teren nie należy do m.st. Warszawy (a to podstawowa zasada przy zgłaszaniu i realizacji projektów), lecz do Skarbu Państwa. Poza tym w sprawie parkingu w tym miejscu kontaktowałam się już dwa lata temu z Zarządem Dróg Miejskich, od którego otrzymałam odpowiedź negatywną z uzasadnieniem, połączoną z zagrożeniem uniemożliwienia analogicznego parkowania pod wiaduktem przy skrzyżowaniu al. Krakowskiej z ulicami Łopuszańską/Hynka.

    Jednocześnie bardzo zachęcam do zgłaszania własnych projektów w kolejnych edycjach budżetu partycypacyjnego - im będą liczniejsze, tym więcej skorzystamy na tym my, mieszkańcy. Tym bardziej, że każdy z nas ma inne pomysły.
    MBrzózka  19.06.2017 11:23 Autor projektu
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany