919 - Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom cywilizacyjnym - program edukacyjny dla dorosłych mieszkańców dzielnicy Włochy.

14.01.2016 23:38 Zweryfikowany negatywnie
awatar Beata Michoń
autor projektu

Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu bezpłatnych spotkań dla dorosłych mieszkańców dzielnicy Włochy. Tematem spotkań będą zagadnienia nowoczesnej dietetyki, dotyczące przede wszystkim wpływu żywienia na zdrowie i zapobieganie nadwadze, otyłości oraz innym chorobom cywilizacyjnym. Zajęcia odbywać się będą w godzinach popołudniowych.

Kategoria projektu

  • edukacja
  • zdrowie
  • inna
  • czas wolny

Koszt całkowity projektu

5 250,00 zł

Powód weryfikacji negatywnej

Przedmiot projektu nie mieści się w kompetencjach dzielnicy ani jednostek organizacyjnych wskazanych w Regulaminie Budżetu Partycypacyjnego


Dzielnica

Włochy


Charakter projektu

Lokalny, Wysokie Okęcie


Lokalizacja projektu

Szkoła Podstawowa nr 88
ul Radarowa 4b
02-137 Warszawa

Istotne informacje o lokalizacji

Szkoła podstawowa nr 88 udostępnia salę lekcyjną do przeprowadzenia zajęć.

Klasyfikacja projektu


Potencjalni odbiorcy projektu


Zasady korzystania z efektu realizacji projektu przez ogół mieszkańców

Spotkania organizowane dla dorosłych mieszkańców dzielnicy Włochy.
Spotkania odbywać się będą 1 raz w miesiącu po 90 minut (z pominięciem miesięcy wakacyjnych) w sali udostępnionej przez szkołę.
Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest uprzednie zapisanie się na listę.
Forma zajęć bezpłatna.

Pełny opis projektu

Program edukacyjny dla dorosłych, zakłada organizację raz w miesiącu w godzinach popołudniowych spotkań, których celem jest zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom cywilizacyjnym.

Tematem spotkań będą zagadnienia nowoczesnej dietetyki, dotyczące przede wszystkim wpływu żywienia na zdrowie i zapobiegania nadwadze, otyłości oraz innym chorobom cywilizacyjnym. Uczestnicy uzyskają praktyczną wiedzę dotyczące oczyszczania organizmu, racjonalnego bilansowania i komponowania posiłków. Program obejmuje również naukę robienia mądrych zakupów oraz czytanie etykiet produktów spożywczych. Uczestnicy zdobędą wiedzę kulinarną, a przede wszystkim zyskają szereg inspirujących przepisów na dietetyczne i smaczne posiłki. Zakres spotkań obejmuje również tematy diety wegańskiej i wegetariańskiej, bezglutenowej oraz odkwaszania organizmu, jak również powiązanie występowania określonych jednostek chorobowych z problemami ze strony układu pokarmowego, a zwłaszcza jelita cienkiego i grubego.

Program edukacyjny ma na celu zachęcenie do dbania o własne zdrowie oraz zdrowie najbliższych w celu zapobiegania otyłości i chorobom cywilizacyjnym, jak również ma być inspiracją do wprowadzenia zmian w życiu i żywieniu. Założeniem jest również edukacja dotycząca używania ziół i różnorodnych przypraw, spożywania produktów lokalnych i sezonowych, a przede wszystkim szeroko pojęta edukacja prozdrowotna.

Uzasadnienie dla realizacji projektu

Tajemnicą nie jest i nigdy nie było, że żywność może być naszym lekarstwem albo trucizną. Współczesny styl życia, brak czasu na gotowanie, kupowanie i spożywanie żywności wysoko przetworzonej, jedzenie na mieście oraz brak możliwości posiadania własnych plonów, sprzyjają rozwojowi nadwagi. Kolejnym etapem jest już otyłość klasyfikowana przez WHO jako najszybciej rozprzestrzeniająca się epidemia XXIw. A stąd do takich chorób jak cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu ruchu i krążenia, droga już nie daleka.

Wstępny kosztorys projektu wraz z wyszczególnieniem jego składowych

Czas trwania spotkania to 90 minut.
15 zł /uczestnik x 30 uczestników x 10 zajęć = 4500 zł
50 zł / 1 h wynajęcie sali x 1,5h x 10 spotkań = 750 zł

Całkowity koszt projektu: 5 250,00 zł

Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?

NIE


Karty weryfikacji

Modyfikacje



Komentarze (4)

  • Anna Olej-Kobus  14.01.2016 23:51
    Pani Beato,
    będę wdzięczna za wyjaśnienie co obejmuje kwota 15 zł / uczestnik. Czy to honorarium dla osoby prowadzącej, czy jakieś materiały edukacyjne, a może produkty do wspólnego gotowania?
    Pozdrawiam
    Anka
  • Beata Michoń  15.01.2016 19:58 Autor projektu
    Witam,
    kwota ta obejmuje wynagrodzenie dla prowadzącego, materiały, które otrzymają uczestnicy oraz ewentualna promocja wydarzenia (jeśli będzie taka potrzeba).
    Z racji na zajęcia w sali lekcyjnej możliwość wspólnego gotowania odpada, choć nie ukrywam, że jest to ciekawy pomysł, który brałam pod uwagę w przyszłorocznej edycji.
    Pozdrawiam
    BM
  • Anna Olej-Kobus  15.01.2016 23:20
    Pani Beato, dziękuję za informacje. Ciekawa inicjatywa.
    • Beata Michoń  17.01.2016 20:14 Autor projektu
      Dziękuję bardzo;)
      Pozdrawiam
      BM

Zaloguj się, aby komentować.