Ze względu na obowiązujący stan epidemii zmianie uległ harmonogram budżetu obywatelskiego na 2021 r.

Ocena projektów: 22 stycznia - 24 czerwca 2020 r.
Odwołania od wyników oceny: 24 czerwca - 14 sierpnia 2020 r., w tym składanie odwołań przez autorów od 24 do 30 czerwca 2020 r.
Głosowanie: 1 - 15 września 2020 r.
Ogłoszenie wyników głosowania: 30 września 2020 r.

więcej informacji

Autor projektu - zmiany z 2017-03-20 14:15:20
Powrót do projektu

"Zdrowy przedszkolak" - cykl spotkań edukacyjnych dla rodziców przedszkolaków z zakresu żywienia i gotowania.

status: Zgłoszony


Druga edycja, cieszącego się dużą popularnością projektu. Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu bezpłatnych spotkań, raz w miesiącu w godzinach popołudniowych, dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym. Cel to rozwinięcie umiejętności kulinarnych, nabycie wiedzy na temat naturalnych metod wspomagania odporności i radzenia sobie z infekcjami oraz propagowanie prozdrowotnych zachowań wśród najmłodszych.

Lokalizacja na mapie

długość geograficzna: 20.9823095798492439823095798492
szerokość geograficzna: 52.218110084164952181100841649

Dzielnica

Ochota


Charakter projektu

Lokalny , Ochota


Lokalizacja projektu

Przystanek Książka

Grójecka 42

02-320 Warszawa

Istotne informacje o lokalizacji

Biblioteka Przystanek Książka posiada salę, w której będą odbywały się zajęcia.


Klasyfikacja projektu

  • edukacja
  • zdrowie
  • dzieci

Potencjalni odbiorcy projektu

  • dorośli
  • seniorzy
  • rodziny z dziećmi

Zasady korzystania z efektu realizacji projektu przez ogół mieszkańców

Spotkania organizowane dla dorosłych: rodziców, opiekunów i dziadków dzieci w wieku przedszkolnym mieszkających w dzielnicy WłochyOchota.

Forma zajęć bezpłatna.

Spotkania odbywać się będą 1 raz w miesiącu, czas trwania zająć 90 minut w sali udostępnionej przez przedszkole.

Projekt obejmuje 10 spotkań od stycznia do grudnia, z pominięciem miesięcy wakacyjnych.

Informacja o poszczególnych spotkaniach będzie umieszczona na plakatach w przedszkolach w dzielnicy Włochy Ochota, w Bibliotece Przystanek Książka oraz na stronie internetowej przedszkola nr 78facebooku i stronie www tej instytucji.

Zapisy na poszczególne zajęcia odbywać się będą za pomocą zgłoszeń wysyłanych na adres mailowy.

Ilość miejsc na każde spotkanie wynosi 25.

O udziale w spotkaniach decyduje kolejność zgłoszeń.


Pełny opis projektu

Projekt "Zdrowy przedszkolak" zakłada organizację raz w miesiącu w godzinach popołudniowych spotkań dla osób posiadających dzieci, bądź wnuki w wieku przedszkolnym.



"Zdrowy przedszkolak" to cykl 10 spotkań, gdzie każde spotkanie będzie poświęcone innej tematyce prozdrowotnej. Pierwsza połowa spotkania będzie poświęcona teorii, druga natomiast, wiedzy praktycznej oraz wspólnemu tworzeniu jadłospisów. Uczestnicy dowiedzą się jak komponować posiłki dla najmłodszych, aby były zdrowe, smaczne i atrakcyjne dla maluchów. Poznają podstawy żywienia zgodnie z porami roku i lokalnością produktów. Nauczą się jak przygotowywać zdrowe słodkości w domu. Zdobędą wiedzę na temat żywienia według medycyny chińskiej i gotowania według pięciu przemian. Nauczą się także czytania etykiet produktów spożywczych. Celem spotkań jest również nauka używania ziół, przypraw i naturalnych produktów w kuchni, a unikania produktów szkodliwych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Uczestnicy zdobędą również wiedzę, jak w naturalny sposób wspomagać zdrowie i odporność najmłodszych, jakie domowe sposoby stosować w przypadku infekcji i chorób, jak również, jak rozpoznać i skutecznie leczyć występujące u dzieci pasożyty. Każdy z uczestników otrzyma w trakcie spotkania przykładowe przepisy dotyczące określonego tematu.



Tematyka 10 spotkań:

1. Śniadanie dla przedszkolaka

2. Wspomaganie odporności

3. Przyprawy i zioła w kuchni

4. Słodycze smaczne i zdrowe

5. Dziecko alergik

6. Jedz sezonowo i lokalnie

7. Przyjęcie urodzinowe

8. Gotowanie wg 5 przemian

9. Zdrowe przekąski

10. Odżywanie dla mózgu



Osoba prowadząca spotkania to dietetyk specjalizujący się w żywieniu dzieci, ale przede wszystkim praktyk, który sam stosuje się do wszelkich zaleceń żywieniowych, jak również w ten sposób karmi swoje dzieci. Dodatkowy wymóg to znajomość dietetyki TMC, ziół oraz umiejętność gotowania według pięciu przemian.



Projekt "Zdrowy przedszkolak" ma na celu zapoznanie rodziców dzieci, opiekunów i dziadków ze zdrowymi i zróżnicowanym formami żywienia małych dzieci. Celem kursu jest to, aby talerz malucha był kolorowy, kuszący smakami, różnorodnością, a posiłki dla każdego dziecka były codzienną przyjemnością. Aby popularne powiedzenie "przez żołądek do serca" nabrało też dodatkowego znaczenia "przez żołądek do zdrowia".


Uzasadnienie dla realizacji projektu

Inwestycja w zdrowie i żywienie dzieci jest bezcenna. Zdrowe i dobrze odżywione dzieci szybciej się uczą, wykazują większą kreatywność, opuszczają mniej zajęć przedszkolnych, a tym samym nie wymagają opieki rodziców w czasie choroby. Zdrowy przedszkolak to szczęśliwy przedszkolak, który jest ciekawy świata, otwarty na nowości zarówno w życiu, jak i na talerzu. Warto inwestować już na tym etapie w najmłodszych, którzy lada moment będą młodzieżą, a później dorosłymi zakładającymi własne rodziny.


Wstępny kosztorys projektu wraz z wyszczególnieniem jego składowych20 zł /uczestnik x 25 uczestników

500zł/ wynagrodzenie prowadzącego x 10 zajęć = 5000 zł

Znakowanie projektu 50 zl

Projekt plakatu 50zł


Całkowity koszt projektu: 5 100,00 zł

Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?

NIE


Załączniki