Autor projektu - zmiany z 2019-06-09 19:35:09
Powrót do projektu

JADŁODZIELNIA SĄSIEDZKA TARCHOMIN - Ryneczek Poraje

status: Zgłoszony


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Białołęka
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Ryneczek Poraje, ulica Porajów 1
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Ryneczek Porajów jest pod stałą ochroną, z lodówki i szafki Jadłodzielni będzie można korzystać od 6.00 do 19.00 przez 7 dni w tygodniu.

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Opis projektu:
Jadłodzielnia to miejsce, w którym będzie można podzielić się lub poczęstować jedzeniem. Do specjalnie zaprojektowanej na te potrzeby stacji umiejscowionej na Ryneczku Poraje każdy będzie mógł przynieść produkty nadające się do spożycia, których nie jest w stanie zagospodarować i/lub bezpłatnie poczęstować się żywnością. Celem Jadłodzielni jest zapobieganie powszechnemu zjawisku marnowania jedzenia. Na tym projekcie skorzystają wszyscy niezależnie od zasobności majątkowej z głównym celem niemarnowania żywności.



Cel projektu zakłada:

wynajem na Ryneczku Poraje lokalu usługowego z przyłączem elektrycznym, w którym postawiona będzie zakupiona lodówka oraz szafo-półka na produkty niewymagajace chłodzenia.



Kosztorys:

Wynajem lokalu z przyłączem elektrycznym:

1mc - około 1000 zł x 12 m-cy= 12 000 tysięcy

1mc użytkowania energii elektrycznej - około 300 zł x 12 m-cy= 3 600 zł

Zewnętrza szafa chłodnicza ze stali nierdzewnej, dwudrzwiowa,

z transportem około 10 000 zł

Wyposażenie stacji jadłodzielni (kosze na śmieci, sprzęt do sprzątania, środki czystości) —około 2000 zł

Kampania promocyjno-informacyjna (opracowanie i druk ulotek oraz plakatów; ewentualne spotkania edukacyjno-informacyjne z mieszkańcami) — około 5 500 zł



Co miesiąc - koszta:

wynajem lokalu na stację jadłodzielni - około 1000 zł

Zużycie wody — około 300 zł

Środki czystości — 200 zł

Wywóz nieczystości - około 1000 zł



Roczne wynagrodzenie opiekuna Jadłodzielni - około 20 000 zł



Razem: 53100



Projektowanie uniwersalne:
Nie
Projektowanie uniwersalne - uzasadnienie:
Uzasadnienie realizacji projektu:
Misją idei Jadłodzielnie jest przede wszystkim ograniczenie zjawiska marnowania żywności. Dzięki niej produkty, które dotychczas trafiały do śmietnika, będą wykorzystane przez potrzebujących sąsiadów na Białołęce. Taka sąsiedzka kooperatywa może przyczynić się do wzmocnienia więzi społecznych. Już w tej chwili mieszkańcy z grupy sąsiedzkiej Białołęka - Platforma Sąsiedzka dzielą się nadmiarem żywności zapobiegając wyrzucaniu nadprogramowej ilości.

Powstanie Jadłodzielni z pewnością przyczyni się do zmiany konsumenckich przyzwyczajeń: kupowania zbyt dużej ilości produktów spożywczych. Poprzez jadłodzielnie nie tylko nauczymy społeczneństwo racjonalnego konsupcjonizmu ale zacieśnimy też wrażliowść sąsiedzką, umocnimy pokłady empatii.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • edukacja
  • kultura
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
  • przestrzeń publiczna
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież
  • dorośli
  • seniorzy
  • osoby z niepełnosprawnością

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
53 100,00 zł

Dokumenty

Załączniki
  • jadłodzielnia.jpg