Autor projektu - zmiany z 2019-07-24 12:47:24
Powrót do projektu

Jadłodzielnia - nie marnujemy żywności!

status: ZgłoszonyWycofany przez autora


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Białołęka
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Urząd Dzielnicy Białołęka/ oddział Ośrodka Pomocy Społecznej np. w Centrum Aktywności Seniora na ul. Porajów/ Białołęcki Ośrodek Kultury.
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Miejsce, w którym znajdować się będzie Jadłodzielnia, powinno być łatwo dostępna dla każdego, w tym dla osób starszych, niepełnosprawnych, a lokalizacja być centralna dla dzielnicy, łatwo dostępna komunikacją, tak aby mogło skorzystać jak najwięcej osób podczas powrotu z pracy/ szkoły, zakupów i spacerów.

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Opis projektu:
Jadłodzielnia to miejsce, w którym każdy mieszkaniec może pozostawić niepotrzebne jedzenie, oraz bezpłatnie skorzystać z żywności, którą pozostawiły inne osoby. Jej celem jest zapobieganie marnowaniu jedzenia. Jadłodzielnie istnieją już w wielu dzielnicach Warszawy, więc teraz czas, aby również Białołęka miała swoje miejsce, które pozwoli zapobiegać marnowaniu żywności i zacieśni sąsiedzkie relacje.



Na Jadłodzielnię składa się szafa chłodnicza, półki na produkty, które nie muszą być przechowywane w lodówce (np. kawa, herbata, makaron), ewentualnie szafki z zamykanymi drzwiami. Planuje się także zatrudnienie osoby - Opiekuna, która będzie zajmowała się utrzymywaniem porządku w lodówce i na półkach, będzie pełnić rolę animatora i edukatora na temat zjawiska foodsharingu oraz niemarnowania żywności (planuje się zakup stolika, krzeseł dla Opiekuna - zapewnienie miejsca pracy). Dodatkowo, osoba ta będzie nawiązywac kontakty z okolicznymi sklepami, aby przekazywały do punktu Jadłodzielni produkty z krótkim terminem przydatności. Takie rozwiązanie z powodzeniem działa w innych dzielnicach! Planuje się także wyprodukowanie materiałów edukacyjnych i promocyjnych nt. Jadłodzielni - m.in. toreb ekologicznych, plakatów nt, niemarnowania żywności umieszczonym w Jadłodzielni.



Proponowane miejsca utworzenia to: Urząd Dzielnicy Białołęka lub w oddziale Ośrodka Pomocy Społecznej np. w Centrum Aktywności Seniora na ul. Porajów, lub w Białołęckim Ośrodku Kultury.



Jadłodzielnia będzie czynna w godzinach otwarcia placówki, w której zostanie uruchomiona.



W Jadłodzielni można zostawiać wszystkie produkty oprócz:

• surowego mięsa,

• zawierających surowe jaja,

• wyrobów z niepasteryzowanego mleka (ale można zostawiać sery, jogurty, twarogi)

• które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”



Wśród kosztów wymienić można:

- lodówka gastronomiczna oraz regały, półki, biurko, krzesła - ok. 10.000 zł

- dostęp do prądu, środki czystości - ok. 1 000 zł

- materiały promocyjne - ok. 2. 000 zł

- zatrudnienie osoby opiekującej się Jadłodzielnią ok. 80 godzin/ miesiąc x 15 zł = 1200 zł/m-c = 14 400 zł/rok



Łączny koszt = ok. 27 500 zł



Projektowanie uniwersalne:
Nie
Projektowanie uniwersalne - uzasadnienie:
Uzasadnienie realizacji projektu:
Utworzenie Jadłodzielni przyczyni się do zmniejszenia skali marnowania żywności, oraz surowców - a tym samym do ochrony środowiska. Społeczna lodówka to również wsparcie dla osób potrzebujących, oraz każdego kto wspiera tę ideę.

Według Eurostatu w Polsce marnuje się 9 mln ton. Z czego 2 miliony ton to żywność zmarnowana w gospodarstwach domowych. Jadłodzielnia to zapobieganie marnowaniu jedzania. Produkty zamiast niepotrzebnie się zmarnować trafią do osób, które z nich skorzystają. Jednoczesnie niemal 3 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie (GUS 2016).



Pierwsze Jadłodzielnie powstały w Polsce, w Warszawie - w Śródmieściu założone przez ruch obywatelski Foodsharing Warszawa. Ruch inspirował się z kolei Foodoosharing w Niemczech, gdzie świetnie działa on na wielką skalę od ponad 4 lat. Korzystają z niego mieszkańcy miast ratując rocznie tony żywności. Jadłodzielnie są zakładane już w innych polskich miastach, między innymi w Krakowie, Toruniu czy Wrocławiu.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież
  • dorośli
  • seniorzy

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
27 500,00 zł

Dokumenty

Załączniki
  • 1551867605_foto_12152_3317.jpg
  • 1545033459_foto_12378_3317.JPG