Wydział Budżetu Obywatelskiego w Centrum Komunikacji Społecznej - zmiany z 2016-02-12 11:59:54
Powrót do projektu

WIEM, CO JEM - spotkania ze specjalistami z zakresu zdrowego odżywiania

status:


Celem projektu jest organizacja ze specjalistami z zakresu zdrowego odżywiania i uświadomienie mieszkańcom Bemowa jak istotną rolę dla naszego zdrowia odgrywa to co jemy.

Dzielnica

Bemowo


Charakter projektu

Ogólnodzielnicowy


Lokalizacja projektu

Warszawa

Istotne informacje o lokalizacji


Klasyfikacja projektu

  • edukacja
  • zdrowie

Potencjalni odbiorcy projektu

  • młodzież
  • dorośli
  • seniorzy

Zasady korzystania z efektu realizacji projektu przez ogół mieszkańców

Spotkania będą odbywać się w godzinach popołudniowych lub w weekendy tak, aby umożliwić udział jak największej liczbie mieszkańców(bez ograniczeń wiekowych). Udział w spotkaniach mogą brać udział wszyscy mieszkańcy Bemowa.. Warunkiem udziału jest zgłoszenie się na wybrane spotkanie. Liczy się kolejność zgłoszeń. Każda osoba może wziąć udział w kilku spotkaniach.

Przewidywana liczba osób w danym spotkaniu - 100osób.

Czas trwania spotkania- 2 godziny ( 1 godzina - wykład, 1 godzina- pytania i odpowiedzi)

Podczas każdego spotkania specjalista przedstawi główne założenia z danej tematyki po czym będzie czas na pytania i odpowiedzi.

Liczba spotkań- 5


Pełny opis projektu

W ramach projektu zostaną zorganizowane spotkania o następującej tematyce:

1. Jak prawidłowo czytać etykiety produktów spożywczych.

2. Dieta roślinna- zalety i jej wpływ na nasz4e zdrowie.

3. Zasady zdrowego odżywiania dzieci.

4. Jak wzmacniać odporność organizmu poprzez odżywianie.

5. Alergie pokarmowe. Jak sobie z nimi radzić.

Specjalistami będą dietetycy, blogierzy, znane osoby popularyzujące ideę zdrowego odżywiania.


Uzasadnienie dla realizacji projektu

Złe nawyki żywieniowe, nieprawidłowe komponowanie posiłków, braku umiejętności czytania etykiet produktów spożywczych powodują, że spożywamy duże ilości niezdrowego i przetworzonego jedzenia. Z kolei niezdrowe odżywianie prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych, nowotworów, otyłości, cukrzycy jak również powoduje alergie pokarmowe. Projekt jest odpowiedzią na ten problem, ponieważ spotkania ze specjalistami z zakresu zdrowego odżywiania przyczynią się do nabycia umiejętności czytania etykiet, właściwego wyboru produktów spożywczych, jak też do odpowiedniego przygotowania posiłków.


Wstępny kosztorys projektu wraz z wyszczególnieniem jego składowych

Liczba spotkań- 5

Koszt wynajmu sali dla ok. 100osób - 250,00 PLN

Koszt specjalistyczny - 900,00 PLN

5 spotkań x 250,00PLN = 1250,00PLN - CAŁKOWITY KOSZT WYNAJMU SALI

5 spotkań x 900,00PLN = 4500,00PLN - CAŁKOWITY KOSZT WYNAGRODZEŃ SPECJALISTÓW.


Całkowity koszt projektu: 5 750,00 zł

Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?

NIE


Załączniki